Очаквани победи записаха елитните Ямбол и Рилски спортист на старта на плейофите в мъжкото баскетболно първенство. В първи кръг последните два тима от А-1 играят с първите два от втория ешелон Академик Варна и Дунав 2007.

В Самоков Рилски спортист победи Дунав с 97:84, но победата не дойде лесно за домакините. Срещата бе равностойна до почивката, но в третата част момчетата на Петко Делев наложиха своето темпо и успяха да стигнат до успеха, като удържаха финалния щурм на русенци.

Най-резултатен за Рилецо бе Сантос Мартинес с 22 точки, а Александър Груев добави 21. За Дунав Нинослав Тмушич реализира 25 точки и овладя 11 борби.

Ямбол имаше по-малко проблеми срещу Академик Варна и надделя със 103:83. Още на полувремето домакините имаха 14 точки актив, който постепенно увеличиха, за да стигнат до крайната победа с 20. Двата тима изиграха особено резултатна последна четвърт, в която си нанизаха общо 58 точки.

Кирило Скуматов бе най-полезен за Ямбол с 21 точки и пет борби, а още петима играчи на домакините записаха двуцифрен точков актив. Николай Балев реализира 25 точки за тима от Варна, доскоро носещ името Алвина.

Вторите мачове от сериите са в понеделник в Русе и Варна, играе се до две победи, евентуалните трети срещи са на 23 април.