Берое 07 е последният тим, който се класира на полуфинал в плейофите на женското първенство. По-рано днес баскетболистките от Стара Загора победиха в нов драматичен мач Миньор, но този път в Перник и след 2-1 в серията се промъкнаха сред четирите най-добри отбора на женския шампионат. Накрая резултатът бе 75-71 в полза на Берое 07, но до него се стигна през множество обрати по време на срещата, пише bulgarianbasket.net.

Двата отбора вървяха наравно в първите 6 минути от мача, а резултатът след тях бе 12-12. Домакините дръпнаха с 5 точки, но гостенките се върнаха до само 2 (21-19) след интересен кош с табло на Нели Пашева. Агнеса Дойчинова напомни за себе си и в последните две нападения на първата четвърт изведе своя тим със 7 точки (26-19) напред след като вкара два коша, единия с фал.

В първите две минути на втората четвърт Миньор Перник не допусна кош, а за сметка на това пък чрез Камелия Михалкова и тройка на Петя Джамбазка излезе напред с 31-19. Веднага след тайм-аута на Георги Божков гостенктие се съвзеха и намалиха първо до 6 точки, а след това след няколко последователни тройки на Нели Пашева дори излязоха напред точно преди почивката (42-43).

През второто полувреме старозагорки поведоха с 51-46 в 24-та минута, но точно 3.37 минути преди края на третата част след единствения кош на Ралица Василева Миньор пак поведе с 53-51. След 30 минути игра Берое 07 имаше преднина от 2 точки – 57-55.

Точно 6.44 преди финалната сирена Байърс вкара кош с фал и изравни резултата на 65-65. Последва серия от 8-0 за гостенките след две тройки на Желязкова и Бачкова и нов кош на Байърс. Миньор зациклиха и не успяха да вкарат нито един кош до 1.48 преди края, когато отличната Радмила Нешева намали на 68-73 след поредната си тройка. В следващата атака и Камелия Михалкова бе точна от зоната за 3 точки за 71-73, но това бе и последния кош на перничанки за този сезон. Те имаха възможност да изравнят в последната си атака, но съдиите отсъдиха много спорен фал в атака на Асенова 10 секунди преди края. Единствените точки преди финалната сирена дойдоха за Галя Станчева от наказателната линия за крайното 75-71 в полза на Берое 07.

Нешева вкара рекордните си за този сезон 5 тройки (от 8 опита) и изравни най-добрите си постижения през тази година – 23 точки и 7 асистенции. Тя изигра много силна плейофна серия с Берое 07, но не можа да помогне на тима си да се класира за следващата фаза. Агнеса Дойчинова добави 15 точки и хвана 7 борби, докато Светла Асенова завърши с 10 точки, 7 овладени топки и 7 асистенции. Въпреки тези показатели, те определено срещнаха особени трудности в подкошието, където имаха за съперник не кой да е, а самата Латаша Байърс.

Байърс направи 6 грешки, но пък властваше определено в подкошието със своите 12 борби (6 в атака) и вкара 25 точки – най-много в срещата. В отсъствието на рано напусналата поради контузия Катя Кордова, отлично се изявиха от резервната скамейка Нели Пашева и Мария Желязкова. Те вкараха общо 6 тройки като тези на Пашева бяха през първото полувреме и с които гостенките се върнаха в мача, докато Желязкова удари точно тогава, когато срещата се решаваше. Те двете завършиха с общо 25 точки (Пашева 13 и Желязкова 12), а освен това и хванаха общо 11 борби. Родената в Перник баскетболистка на Берое 07 Албена Бачкова пък се раздаде докрай и бе в основата на всяко едно нападение на старозагорския тим. Тя завърши със 7 точки, 5 асистенции и 4 овладени топки.