Баскетболни легенди от две поколения ще попълнят националния отбор по баскетбол от 80-те и 90-те години на XX век, който ще се изправи срещу сборен състав на журналистите, в благотворителния мач в подкрепа на петкратния шампион по джудо и многократен по самбо Георги Огнянов. Мачът, който е част от официалната програма на Финалната осмица на турнира за Купата на България, е насрочен за 13 март 2011 година от 15,45 часа в столичната зала "Универсиада".

Дотук от бившите БГ национали са потвърдили присъствието си първият източноевропеец в историята на НБА и настоящ изпълнителен директор на БФБаскетбол Георги Глушков, заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов, както и Ивайло Равуцов, Робърт Гергов, Еди Вълчев и Андон Шамандуров. От тима обаче обещават да попълнят състава за събитието с още добре познати лица от близкото минало. Под въпрос за момента са националният селекционер Росен Барчовски, който води Рилски спортист, както и помощник-треньорът на Левски Тони Дечев. Двамата ще имат ангажименти с клубните си отбори по време на турнира за Купата. Със сигурност през тази година публиката няма да може да се наслади и на точната ръка на радвалия няколко поколения с играта си Георги Младенов. В същия ден легендата на Левски и националния отбор ще изведе своя Берое 07 в мач срещу носителките на Купата - Дунав 8806 в мач от дамската НБЛ в Стара Загора.

Всички постъпления от билети от 13 март ще отидат за възстановяването и адекватното лечение на Георги Огнянов. Цената на пропуските е 5 лева, като с тях ще може да бъде наблюдаван както благотворителният мач, така и малкият финал от надпреварата, който започва същия ден в 18,00 часа.

Георги Огнянов - Макарона е петкратен републикански шампион по джудо и многократен по самбо, състезател и студент в НСА "Васил Левски". Георги получи тежка травма на Световното първенство за студенти по самбо в Чехия (22-24 октомври 2010 година). Диагнозата на спортиста е строшен 5-и и спукан 6-и шиен прешлен.

Вече няколко месеца Георги е тотално забравен от институциите, като единствената възможност да бъде възстановен напълно е да се подложи на лечение в спинален център в чужбина. Подобна клиника в България няма, а спортистът и неговото семейство са се спрели на медицинско заведение в Чехия, където Огнянов трябва да престои минимум 6 месеца. За този период ще му бъдат необходими 50 000 лева.

В СЛУЧАЙ, ЧЕ ИМАТЕ ЖЕЛАНИЕ И/ИЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОМОГНЕТЕ СЪС СРЕДСТВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ГЕОРГИ ОГНЯНОВ, ИЗПОЛЗВАЙТЕ СЛЕДНАТА БАНКОВА СМЕТКА:

Банка: ОББ АД

Номер на сметка: BG 96 UBBS 80021027781430

BIC CODE: UBBS BGSF

Титуляр на сметката: MАРИЯ ОГНЯНОВА