Представители на петте Балкански федерации – на България, Гърция, Македония, Румъния и Сърбия, ще събере първата официална работна среща на Балканската лига по баскетбол на 9 и 10 май в София. На въпросното събрание ще бъдат дискутирани предложенията за участниците в надпреварата, както и правилникът и календарът на Лигата.

От българска страна ще присъстват президентът на родната федерация Михаил Михов, изпълнителният директор Иван Ценов и генералният секретар Елеонора Рангелова. Представители на Гърция са Андреас Пападопулос и Ставрос Елиниадис. От Македония пристигат президентът на местната баскетболна централа Даниел Димевски, генералният секретар Деян Лекич и директорът на националните отбори Илия Мерджановски. Босът на румънската федерация Кармен Токала също идва за срещата в София, както и генералният секретар Раду Драганеску. Представител на Сърбия пък ще е Миодраг Ражнатович.

Балканската лига по баскетбол се организира от „Балкан спорт енд Травел” ООД, съвместно с федерациите на страните от региона и с тясното сътрудничество на ФИБА Европа. В първия сезон на лигата – 2008/2009 - 10 отбора ще вземат участие в надпреварата, като те ще бъдат разделени в 2 групи по 5 отбора. След приключване на груповата фаза, първите четири от всяка група продължават напред и играят по системата – 1-4, 2-3, 3-2, 4-1, като победителят ще бъде определен в 2 срещи на точкова разлика, и отборът с по-предно класиране в групите има право на втората решаваща домакинска среща. Лигата ще завърши с Финална четворка – 2 полуфинала и срещи за ¾ и ½ място, като мястото на първата Финална четворка 2009 ще бъде уточнено допълнително.

Състезанието ще бъде съгласувано с календара на ФИБА Европа и на местните федерации и ще продължи от октомври 2008-ма година до излъчване на първенеца през април 2009-та година. Създаването на Балканската лига несъмнено ще бъде голям плюс за развитието на баскетбола в регион, който е известен с традициите си в този спорт. Създаването на тази лига ще може да радва феновете не само у нас, но и в околността, като участие ще може да вземат и отбори, които тепърва ще се изявяват на европейска сцена.

Следващата официална среща на Балканската лига по баскетбол е насрочена за 06-07 юни 2008 година в София, на която ще присъстват и представители на отборите-участници в състезанието. За нея се очаква също така специално да пристигнат генералният секретар на ФИБА Европа Нар Занолин и спортният директор на европейската баскетболна централа Коста Илиев.