Баскетболистите от представителния ни състав се събират по-рано от предварително обявеното. Пини Гершон вика избраниците си на 2-ри юли в София.

„Едната причина за това е, че първенството завърши доста рано. Втората и по-основателна причина е, че имам опит от миналата година, когато играчи дойдоха в ужасяващо състояние. Умишлено няма да споменавам техните имена, за да съм коректен. Надявам в тези оставащи по-малко от 30 дни до началото на подготовката да бъдат достатъчно отговорни и професионалисти. На 3-ти и 4-ти ще направим медицински тестове, в които треньорът Ави Ковалски иска да направи заключение кой как е работил през лятото. Той изпрати специална програма за всеки от играчите по различните постове. Няма нищо фатално при условие, че отборът на Италия вече се готви, а сърбите започват на 1-ви юли. Играчите трябва да разберат, че отговорността да носят националната фланелка е много голяма. Трябва да използваме максимално шанса, който ни предостави съдбата треньор да ни е Пини Гершон. Не ми се иска да се повтаря ситуация от предишните години, когато някои трябваше 10 дни са се вработват, защото бяха дошли с по 5 килограма повече. След като Гершон може да дойде последните дни на юни, то и българските баскетболисти могат да са на линия тогава. Съвсем нормално е да бъде направен компромис с Деян Иванов, който до вчера беше основна фигура на Сплит и може да му се даде малко повече почивка 2-3 дни, но познавайки го съм убеден, че сърцето му няма да издържи да дойде по-късно”, заяви помощникът на Пини Гершон в националния ни тим Тити Папазов.

- Т.е. близнаците, Филип Виденов и американците ще се присъединят по-късно. Според теб ще има ли български играчи, които да се почувстват пренебрегнати, че не са в разширения състав?

- „Ами за съжаление не можем да поканим 100 човека и 100% може би има някой пренебрегнат. В тези 25 човека влизат и петима, които са ангажирани в своите младежки генерации. Има двама, които ще участват в първенството до 20 години – Чавдар Костов и Иван Лилов. Съжаляваме, че те ще се присъединят към отбора чак на 12-ти август. Имаме трима много добри млади играчи родени 19990-та година – Божидар Аврамов, Захариев и Янев. Убеден съм, че ако покажат качества на никой от батковците не им е гарантирано мястото. Пини Гершон е изключително мотивиран да помогне на тези млади играчи да израстнат в периода, в който е в България. Остават 20 човека, а като махнем тримата чужденци, които няма начин как да се включат толкова рано в подготовката. Филип Виденов ще участва в лятната лига в НБА, а емоцията, който ще му донесе това ще е много положителна за него и не е никакъв проблем, че той ще се включи след прибирането от Америка. Травмата на Калоян Иванов е неприятна и изисква сериозен период на лечение, но съм убеден, че в момента, в който има възможност да тича ще е част от отбора. Убеден съм, че в този период той ще работи за своят физика. Просто за двама близнаци никога не съм се съмнявал.”