Националният ни мъжки тим по баскетбол официално попадна в последната четвърта урна преди жребия за Европейското първенство в Полша догодина. Шампионатът ще се проведе от 7-и до 20-и септември 2009-а година. Групите ще са в Гданск, Познан, Варшава и Вроцлав. Двубоите от втората фаза ще се играят в Бидгож и Лодз, а финалите са в Катовице. Жребият пък ще се тегли на 8-ми ноември във Варшава от 14 часа българско време.

Баскетболистите ни водени от старши треньора Пини Гершон са в компанията на Великобритания и Израел, както и отборът, който ще се класира от допълнителните евроквалификации. В първа урна са Русия, Испания, Литва и Гърция, а във втора – Германия, Хърватия, Словения и Турция. В трета урна пък попаднаха Сърбия, Полша, Македония и Латвия.

Жребият за съперниците на женския ни представителен отбор в допълнителните квалификации е насрочен за 15-ти октомври в Рига. Селекцията ни е във втора урна заедно с Белгия. В първа са Украйна и Италия, а в трета – Хърватия и Германия. Мачовете са през януари догодина, като тимовете ще бъдат разделени на две групи по три и победителите се класират на Евро 2009. Те съответно ще попаднат в последната четвърта урна за истинския жребий за групите на шампионата в компанията на Унгария и Сърбия.