Целият ни национален тим по баскетбол ще вика за Финландия довечера срещу Италия, когато двата тима излизат един срещу друг от 19 часа. При успех на домакините във Вантаа, българите могат да се смятат за почти сигурни за едно от първите две места в групата от европейските квалификации, което означава класиране на шампионата на Стария континент в Полша.

В другия мач Унгария приема Сърбия също от 19 часа наше време.

Баскетболистите ни водени от наставника Пини Гершон са начело във временното класиране с 4 победи и 2 загуби, следват сърбите (4-1) и италианците (2-4). Унгария е четвърта с актив 2 победи от 6 мача, а Финландия е последна с 2 победи и 3 поражения.

Ако Италия загуби довечера, няма да може да изпревари България дори при победа над нашите национали в сряда в Торино, защото ще натрупа 3 победи. Играчите ни пък са с по-добри показатели от Унгария и Финландия, дори и двете държави да вземат по 4 победи, колкото имат българите в момента.

В оставащите два кръга са двубоите: Италия – България (21 часа, Торино) и Сърбия – Финландия (21.30 часа Белград) на 17-ти септември, а на 20-ти са мачовете: България – Сърбия (20.45 часа, София) и Финландия – Унгария (19 часа, Вантаа).

Женският ни отбор по баскетбол пък със сигурност ще играе в допълнителните евроквалификации догодина при успех днес срещу Сърбия. Тимът ни воден от Николай Боруков играе от 18 часа в Самоков последния си двубой от група Д. Българките са с актив една победа и пет загуби. Лидерът Гърция вече се класира за първенството в Латвия през 2009-та, сръбкините са втори с 3 успеха от пет мача, а Белгия е трета с 2 победи до тук. В другата среща играят Гърция и Белгия от 19 часа.

Има вариант дори при загуба на националките ни, България все пак да играе в допълнителните евроквалификации, а не в пресявките за оставане в А дивизия в зависимост от резултатите в другите групи.