Съдийската комисия на БФБаскетбол се оплака от критики в медиите след турнира за Купата на България при мъжете.

„Съдийската комисия към БФБ счита, че подобни ненавременни атаки са недопустими и вредят не само на имиджа на съдиите, но и на отборите, които свикват с мисълта, че могат да оправдават недостатъците в играта си с независещи от тях причини. 

Баскетболната игра има правила, за спазването на които реферите трябва да следят. Те са длъжни да реагират във всички ситуации, голяма част от които остават незабелязани или са неточно анализирани от широката публика. Именно в това се състои професионализмът на рефера“, се казва в част от откритото писмо, разпространено до медиите. 

„Крайно негативни или позитивни коментари за работата на съдиите не бива да се правят прибързано, защото в това няма нищо градивно. Задачите на съдиите, поради динамиката при изпълнението им, предполагат доза субективност. Никой рефер не е застрахован от допускане на грешки. Съвременните технологии обаче дават неограничени възможности за проверка на всяка спорна ситуация. Ако след проверка и дискусия се установи безспорна грешка, всеки съдия би поел отговорност. В противен случай критиките остават безпочвени и това води до влошаване имиджа на цялата баскетболна игра, което не е полезно нито за отборите, нито за публиката, нито за спорта като цяло“, пише още в позицията на баскетболните рефери. /БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS