Ръководството на баскетболната ни федерация обмисля да вземе мерки за обучението и развитието на треньорите у нас или поне по-голямата им заинтересованост от работата на националните ни селекционери при жените и мъжете, съответно Хосе Мария Бусета и Пини Гершон. Повод за това стана въпрос на днешната пресконференция на Бусета, дали ще има семинари с негово участие и личното му желание да си сътрудничи с родните специалисти.

„Същите думи ги каза и Пини, и ние като федерация ще вземем някакви мерки, защото беше малко смешно миналата година мъжкият ни отбор да тренира в зала „Универсиада” под ръководството на Пини Гершон и да има един или двама треньори, а ние после да ги каним на семинар. Ще потърсим някакви начини, дали чрез ръководствата на клубовете. Ако го оставим на желанието на треньорите ще се получи същото. Нямат да дойдат в залата да видят какво прави г-н Бусета, така както не дойдоха да видят какво прави Пини Гершон”, заяви изпълнителният директор на баскетболната ни федерация Иван Ценов.

„Имахме идея да направим семинар с участието на Бусета по време на този лагер, но после преценихме, че по-голямата част от подрастващите се готвят за финали, а жените играят плейоф. Преценихме, че ще е хубаво той да направи колегиум с треньорите на подрастващите по време на финалите за девойки в София през юни. Не сме определили дати и място, но го имаме като план”, пък коментира мениджърът Развитие към централата Георги Глушков.

„По въпроса за помощник треньорите искам да кажа, че никой не е отказвал на федерацията. Лично говорих с Деси Ангелова, но единият от критериите е треньорите да работят в България. Просто тя сподели с мен, че една или две години не смята още да се връща в България. Същият е случаят с Албена. Ние сме решили тези треньори, които са около г-н Бусета да са треньори, които работят в България, както направихме с мъжкия отбор. Никой от треньорите, с които е говорено не е поставял въпросът за пари”, добави Ценов.

„След мъжкото направление и в женската част внасяме нов стандарт с привличането на Хосе Мария Бусета. Той ще работи в тясна връзка с всички треньори на подрастващите. Предвиждаме разговори с всички треньор в България на подрастващи жени. Надяваме се в скоро време нивото на женския ни баскетбол да се върне, какво си го спомняме”, каза още Георги Глушков.