По трима състезатели извън Европа ще може да използва всеки мъжки или женски баскетболен отбор в България. Това решение взе БФ Баскетбол на своя Управителен съвет вчера.

Централата вдигна с един играч позволената до момента бройка за неевропейци, които могат да играят едновременно. През миналата година всеки отбор имаше право да вписва по трима в тимовия лист, но не повече от двама да са едновременно на паркета. Падна и всяко ограничение за броя картотекирани чужденци.

Ще се направи и сондаж между всички отсъстващи от заседанието членове на УС относно минималния брой на българите, които трябва да бъдат включени в тимовия лист за всяка среща за първенство или Купа България за мъже и жени.

Федерацията определи е системата за провеждане на шампионата при жените, и отложи решението за мъжкото първенство за края на юли.

От следващия сезон при дамите ще има първа шестица А1, а останалите желаещи отбори ще участват в А2. Първа шестица А1 се определя чрез квалификация само от желаещите да играят в елита, според заявките, като се освобождават отборите, участващи в купи на Европа. Отборите от първа шестица А1 играят по 4 пъти помежду си, отборите от А2 по 2 пъти. Първите 2 отбора от А2 участват в плейоф.

Относно възникналите въпроси след смъртта на благодетеля на ЦСКА Емил Коен и договора му с БФБ за подпомагане на женския национален отбор, Управителният съвет взе решение да бъдат направени разходи за подготовката тима.

След като прояви благородство, като осигури средства на сина на Владимир Федяев за разпознаване на тялото във Франция, след катастрофата на Емил Коен и Федяев, БФБ все пак реши да не поема разходите за репатриране на Федяев до България.