Ръководството на баскетболната ни федерация извърши специална проверка в Дирекция Българско гражданство на Министерството на Правосъдието, дали е издаван наш паспорт на американския баскетболист Пийт Микел. Проверката бе по повод публикации в испанската преса, че играчът на ТАУ Керамика е получил български документи.

„Тя показа, че български паспорт на името на американския баскетболист на ТАУ Керамика (Испания) Пийт Микел не е издаван. Ако състезателят

показва такива документи, то те най-вероятно са нередовни, защото в България процедура по натурализирането му не е задействана”, съобщиха официално от баскет-централата ни.

По настоящем български паспорти имат петима американски баскетболисти – Прийст Лодърдейл, Родерик Блекни, Кейдриън Кларк, Ибрахим Джабер и Кейзъл Уесън. От тях Блекни и Джабер играха официални мачове за националния ни тим по баскетбол. Първият бе в състава на мъжкия ни тим под ръководството на Тити Папазов, а вторият бе част от селекцията водена от Пини Гершон в успешните за България европейски квалификации миналото лято.