Сериозен контрол ще упражнява ръководството на баскетболната ни федерация върху обучението и развитието на родните треньори. До момента почти 300 специалисти са се записали за стартиращия утре семинар в Самоков. Лектори ще са треньорът на женския ни национален тим Хосе Мария Бусета, словенецът Деян Михавац и Александър Яковлевич, които също са лектори на ФИБА.

„Семинарът е една малка част от групата от инициативи и мерки, които ще предприемем като част от програмата за развитие на българския баскетбол. Причината е известна – успехите не са на необходимото ниво и интересът е нисък. Не сме на нивото, което искаме и сме далеч от успехите в миналото. Не може да чакаме икономическата среда да се подобри. Ще предприемем доста ходове. Нещата по отношение на треньорите ще се затегнем много. Не работим като колегите си от водещите страни, не работим професионално. Който иска да се занимава с тази професия, трябва да го прави със сърце и с чувството за мисия. Подготвили сме единна програма за обучение на подрастващите. Треньорите ще получат две книги и още доста материали. Една книга за началните моменти и втора – за детайлите. Това е едната страна на въпроса, плюс семинарите. По-важното е как ще принудим тези хора да прочетат, осмислят и приложат тези неща. Ще им се помогне и обясни. Ще има контрол и наказания. Ще има изисквания. Да, треньорите работят в частни клубове, но работят с деца и това не са частни деца, а ние сме българска федерация по баскетбол. Всеки клуб получава средства от министерството. Може да има несъгласни, но това няма да ни спре. Щe контролираме и ще наказваме”, коментира председателят на Треньорския съвет към родната централа Росен Барчовски.

„Като част от санкциите ще има отрицателни препоръки към клубните ръководства за треньорите, които не се държат професионално и не работят като хората. Ще има понижаване на лиценза, т.е. категорията за работа. Ще има временно спиране или отстраняване от треньорска работа. Съответно ще има и поощряване. Това ще е последният безплатен семинар. Като поощрение ще има и положителни препоръки, номинации за национални селекционери и финансови стимули за открити и произведени деца за баскетбола. От следващото лято всички треньори ще са на изпит за защита на лиценза, нивото и след това всяка година, който желае да го подобри – ще минава на изпит. Изпитът ще е върху дадените материали. Това нещо го има, така е в Италия и е много тежко”, сподели още Барчовски.

„Лекциите са доста. Осем лекции по час и половина. Записали са се почти 300 треньори. Не съм наивник. Толкова са, защото семинарът е задължителен. Ако не беше така, щяха да дойдат максимум половината. Реалността е такава. Ще пипаме здраво, за до може, който не желае да си отиде и да отстъпи място за младите, които могат да променят манталитета. И Пини, и Бусета през лятото ми казаха – Не се чудете как да произведете баскетболисти, а произведете треньори. Те ще произвеждат след това играчи. Имаме много мерки и задължения. Най-малко искам да говорим, искам да се случват нещата. Искам да видя стъпка по стъпка как нещата се случват. С адски труд произведохме тези книги. Много пари струваше цялото нещо, но вече го има. Единствено са освободени треньорите от НБЛ, които имат кръг. Няма ограничения във възрастта, даже ще дойдат и студентите от НСА, които са трети и четвърти кръг в профил баскетбол. Изпитите ще засегнат всички треньори. Ще има една малка група от хора, които ще са облекчени. Тези, които са на възраст. Всички останали, включително и аз ще подлежат на изпит. Може и да има конфликт, но трябва да започнем. Решили сме сега да започнем. Закъснели сме много. Ще направим комисия за изпитващите. Основно ще използваме преподавателите от НСА. Има идея за чужди специалисти. Имаме треньори, които могат да участват в тази комисия. Ще ползваме опита на Пини Гершон и Хосе Мария Бусета и ще искам да имат главна роля при подготвянето на въпросниците. И сега се консултираме с тях. Мисля си, че след около 3 години, ако сме направили повече от нещата, тази програма ще започне да дава резултати”, завърши Росен Барчовски, а по повод треньора на мъжкия ни национален тим каза: „Аз доколкото знам е говорено единствено с Пини Гершон. С друг не е разговаряно и не е мислено.”