Ръководството на българската федерация по баскетбол няма да бърза с конкретно решение на бъдещето на селекционера на женския национален тим на страната Хосе Мария Бусета, след некласирането на България на поредно Европейско първенство. Баскетболистките ни завършиха втори в групата си от допълнителните евроквалификации, но това не бе достатъчно и тимът ни пропуска шампионата в Полша тази година.

„Малко трябва да минат емоциите, за да може да преценим положението на българския баскетбол спрямо Европа, за да разберем къде сме. Много ми се иска да споделя с вас нещо. Преди казах, че имаме отбор, което е безспорен факт. Момичетата се бориха и станаха втори в групата. Пак се връщам на предишните квалификации, когато имаше ситуации, в които нашия президент, покойният Михаил Михов трябваше да се намесва, за да могат някои наши звезди да се появят на квалификациите, да дойдат да поиграят. Преди това имахме две състезателки, НБА състезателки, с които не успяхме да се класираме. И затова аз казвам, че за нас в момента е по-важно да знаем, че имаме отбор. Защото вече един състезател или една състезателка, те не правят отбор. Това ми беше на сърце да ви кажа. Има много време, цяло лято да помислим”, сподели пред Гонг изпълнителният директор на родната централа Георги Глушков, който наблюдава срещите в Унгария.

Именно унгарките спечелиха групата и продължават да се борят за последната виза за Евро 2011, а от Унгария бе и едната от двете загуби на състава ни в допълнителните евроквалификации. „На практика по мое мнение унгарките ни вкараха два отчаяни коша от центъра в много удобни за тях моменти всъщност, които ни отделиха малко от мача. Баскетболът е такава игра, че който вкара, той бие. Мога да кажа, че момичетата се бориха докрай. Бориха се мъжки и докрай. Унгария са добър отбор. В сравнение с миналата година, имаха две нови много добри състезателки. Мисля, че имаше отбор. Момичетата играха заедно, бориха се заедно, страдаха заедно. За съжаление тази квалификация е толкова безумна, че отбори като Италия, Сърбия, Белгия и Румъния, и те не можаха да се класират. Като цяло мога да кажа, че съм доволен от това, което показаха момичетата. Естествено нямаме висока състезателка, която да ни позволява да вземем няколко борби в нападение, с които нашата класа да стане по друга. Тези неща не ги казвам, защото на този етап, ние с това разполагаме”, коментира Глушков.