Баскетболната ни федерация е готова да инвестира минимум 1 милион евро в реконструкцията на някоя от залите в София. Президентът на централата ни Мишо Михов обяви категорично, че плановете на ръководството включват именно този проект и създаването на баскетболното училище, което да бъде оглавено от Пини Гершон.

Михов потвърди за срещата на високо равнище сутринта между израелския ни селекционер и държавния глава Георги Първанов.

Мъжкият ни отбор по баскетбол пък спечели със 100% от гласовете на родните медии анкетата за Номер 1 за септември. На срещата с журналистите присъства и капитанът на националния Тодор Стойков, който също благодари за признанието.

„Надявам се, че ще оправдаем вашето доверие. Бяхме на среща с президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин и имаме уверението им, че скоро ще бъде издаден български паспорт на Пини Гершон. От една страна това изразява нашето уважение към Пини, а от негова страна това е една заявка, че иска да работи още и потвърждение, че ще продължи да помага на българския баскетбол”, каза Михаил Михов, а по повод проекта за баскетболна академия добави:

„Това, което тръгваме да правим е дълъг процес и не зависи само от една институция. Това бе първата от поредица срещи. Ще поискаме среща и с министър-председателя Сергей Станишев, с Весела Лечева вече се срещнахме. Бяха обсъждани три въпроса, за които получихме подкрепата на президента. Първият беше за националното баскетболна училище. Второто беше да получим една от съществуващите зали в София за наше стопанисване, да инвестираме в нея и да направим една хубава зала, защото например вчера, както забелязахте в зала „Христо Ботев” имаше два пръста прах по пода. Това не прилича на интелигентен спорт, какъвто е баскетболът. Чувствах се като в друг век. Ние ще инвестираме минимум 1 милион евро, за да направим истинска зала. Може да не е голяма, но да е уютна и да ни е приятно да бъдем там. Третият въпрос, който аз обсъждах предварително с Весела Лечева и просто го поставих на президента е, че искаме националният отбор по баскетбол да влезе в олимпийския цикъл на подготовка. Следващите 4 години да имаме точна програма и да знаем към какво се стремим, а съответно това означава и някакви допълнителни средства. Не виждам причина и ние като волейболистите да не бъдем на такава програма, ако имаме някакви амбиции за нещо по-сериозно. Сега има европейско, после световно в Турция, а после много важно европейско първенство, от което първите 6 отиват на Олимпиада, така че това е цял цикъл. Ще направим всичко възможно да постигнем нещо.”