Левски победи Евроинс Черно море като гост с повече от убедителното 84:58 в първия мач от 25-я кръг на Националната баскетболна лига. Очакваното дерби в морската столица изобщо не се състоя, като „сините” доминираха категорично през целия двубой. Интересното е, че при предишното гостуване на Левски във Варна, домакините отново не успяха да отбележат много точки, и се задоволиха само с 56.

Поражението остави Черно море на четвърта позиция в НБЛ, като на варненци им предстои тежко гостуване на третия в подреждането Рилски спортист. Битката за предни места обаче ще продължи до самия край на редовния сезон, тъй като в нея участва и Спартак Плевен.

Относително равностоен бе мачът днес само в първите му десетина минути, но дори и през тях Левски имаше преднина. „Сините” се възползваха по най-добрия начин от грешките на Черно море, както в защита, така и в нападение, и към края на полувремето тотално смачкаха съперника си. Домакините не успяваха да реализират атаките си в продължителни периоди, а поредица от кошове на Асен Великов и Маркъс Хол дадоха аванс от цели 18 точки за Левски на почивката.

През второто полувреме нищо не се промени в играта на Черно море, макар че наставникът Даниел Димитров опита най-различни смени и въртя съставите на терена. И двата състава направиха доста технически грешки в двубоя, но това се отрази най-вече на играта на „моряците”. Баскетболистите на Черно море с нищо не показаха, че заслужават третото място, за което се борят, и със сигурност, ако продължават да играят по този начин, ще имат много проблеми до края на шампионата.

В отсъствието на лекуващия разтежение Чарлз Джоунс, Асен Великов организираше добре „сините” нападения, а пред публиката, пред която израсна като баскетболист, гардът се хвърляше и в защита, и в атака. Великов, макар и един от най-ниските в състава на Левски, завърши с цели седем борби в актива си – само една по-малко от центъра Стефан Георгиев. Асен добави 11 точки и пет асистенции към актива си. Както обикновено, най-полезен и резултатен за Левски бе Маркъс Хол, с 22 точки, осем асистенции, пет борби и три откраднати топки. Торо добари 14 точки и осем борби. „Сините” нямаха много късмет от тройката, но за сметка на това диктуваха нещата под коша, като тотално обраха борбите, най-вече в защита.

Старши треньорът на Левски Константин Папазов разчиташе само на 10 баскетболисти за двубоя, а Чарли Джоунс изобщо не се появи в игра. Всички останали деветима взеха участие и успяха да се разпишат в точките.

Даниел Димитров бе запълнил всички 12 възможни места в своя състав, и пусна на терена всеки един от баскетболистите си. Варненци обаче бяха твърде несъсредоточени и не успяха да преминат 50% от стрелба от нито една позиция. Най-резултатен по традиция бе Кори МакИнтош с 14 точки и четири асистенции. Душан Йелич-Куцопулос бе един от малко по-добре представилите се на паркета за Черно море, като завърши с 10 точки и пет борби.

До края на редовния сезон в Националната баскетболна лига остават три кръга, като останалите срещи от този 25-ти са утре.