След двубоя от четвъртия кръг в Националната баскетболна лига между отборите на Рилски спортист и Берое, спечелен от самоковци с 98:82 точки, треньорът на домакините Росен Барчовски сподели, че очакванията му за тежък двубой са се оправдали напълно.

“Казах предварително, че мачът ще бъде труден. Този резултат не показва какво се е случило в срещата. Разликата е голяма, но иначе изпитахме големи затруднения, особено в третата част, когато обърнаха мача и нещата не изглеждаха добре за нас. Въпреки всичко смятам, че с малки слабости играта ни беше добра, особено с включването на Тошко Тодоров – защитата ни се подобри страхотно. Специално трябва да го поздравя, както и всички останали, но него конкретно, защото ролята му досега бе такава, че играеше по-малко, а днес се включи много силно. Доволен съм и от завръщането на Джулиън Норфлийт – с него играта ни става съвсем различна. Повече имена няма да споменавам – могат да се видят. Смятам, че спечелихме важна победа срещу много достоен противник“, заяви Барчовски, цитиран от beroebasket.com.

Наставникът на БК Берое Любомир Минчев пък заяви, че тимът не е съумял да неутрализира едно от основните оръжия на противника, а именно – бързата атака, като това е оказало огромно влияние върху изхода на двубоя.

“Първо искам да честитя победата на Рилски спортист. Смятам, че е напълно заслужена. Ние не изпълнихме основната ни задача, а именно да спрем бързите им атаки. Получихме прекалено много точки от бърза атака, което повлия и на високата резултатност на противника. Нашата резултатност не мога да кажа, че бе лоша въпреки по-слабия процент на стрелбата от далечна дистанция. Като цяло се провалихме в защита и в транзиция. Миналата година победихме в Самоков, точно поради факта, че успяхме да спрем бързата им атака. За съжаление в този мач това изобщо не се случи“, каза Минчев.

Старши-треньорът на Берое коментира и развоя на третата част, през която старозагорци първоначално стигнаха до обрат, след като губеха на почивката, но впоследствие отстъпиха инициативата на домакините, което се оказа и решаващо за крайния резултат.

“През по-голямата част от третата четвърт ние водихме, но не се възползвахме от това. Те бяха в много лоша ситуация и не можеха да вкарат кош от постепенно нападение, а само от бърза атака и по точно не от бърза атака, а от това, че ние правихме глупави фалове и ги пращахме на наказателната линия. Точно в този момент, в който те бяха в тежка ситуация ние просто им помогнахме да се съвземат и допуснахме в края на третата четвърт две елементарни грешки, след които те поведоха. Смятам, че това са двете най-важни неща. Просто ги измъкнахме от тежката ситуация в третата част, а в четвъртата вече рухнахме, като тук изигра роля и дължината на пейката. Противопоставихме се и играхме като равен с равен, но не съм доволен от тези две неща, които бях поставил като основни задачи. Продължаваме да работим…“, завърши коментара си Минчев.