„Покана идва лично от Пини и това за мен е чест”, призна един от доказаните специалисти в родния баскетбол Росен Барчовски, който влиза в щаба на Гершон в националния ни състав като главен мениджър. Барчовски всъщност е и последният треньор водил България на Европейско първенство – на шампионата в Сърбия и Черна гора през 2005-та година.

Макар и извън обсега на хорското внимание Росен Барчовски е в отлични отношения с националния ни селекционер още от миналото лято.

„Имахме добри отношения още с неговото идване. Контактувахме си, разбира се неофициално. Предложението за тази позиция е дошло от Пини лично, което за мен е чест. И разбира се, аз приех, защото смятам, че с опита, който имам, все пак съм водил отбора на Европейско първенство, мога да бъда много полезен и в организационно, и в спортно отношение. Естествено за мен също ще бъде огромна полза, така че съм амбициран да помогна и отборът да бъде на европейско ниво, като организация”, сподели Барчовски за Гонг.

Треньорът, който напусна огорчен ЦСКА и през ноември миналата година пое втородивизионния Дунав 2007, завърши на трета позиция шампионата в А група с русенци. Като много от треньорите в българското първенство и особено по време на престоя си в ЦСКА Росен Барчовски бе „човекът – оркестър”
.
„Абсолютно съм сигурен, че това сега помага, защото знам всичко от А до Я. Надявам се да съм полезен, в противен случай не бих се съгласил, но смятам, че мога да помогна. Вече започнах работа по цялата организация, подготовка на лагери, пътувания, екипировка. Летя на 19 май за Вроцлав, за да се срещна с домакините и да уточня всички подробности по престоя ни. Да припомня, че в съвременния баскетбол, тръгнахме заедно Тити, аз и се осланяхме на Тони и Любо като играчи. Извън всякакво съмнение е, че колективът ще бъде добър”, заяви още Росен Барчовски и си пожела:

„Главното, което ми се иска е да не правя резервация за 10 септември обратно за България. Не искам да се връщаме и няма да правя резервация. Ако се наложи да се връщаме, всеки да се връща както иска! Това в рамките на шегата, но не искам да се връщаме на 10-и. Да има добър колектив и да са здрави играчите. Другото ще дойде.”