Консултантът на българската федерация по баскетбол Светислав Пешич ще пропусне националния треньорски семинар този уикенд, заради ангажиментите си с новия си клуб Валенсия.

„Предстои ни редовният национален треньорски семинар, който е задължителен за всички треньори без тези, които водят отбори в мъжката национална баскетболна лига. С тях имахме такъв семинар в Правец през октомври. Семинарът ще се проведе в два дни - в събота в София и в неделя във Варна, за да бъде по-удобно на треньорите, които живеят по-близо до единия или другия град”, сподели пред Гонг националният селекционер и председател на Треньорския съвет Росен Барчовски.

„Насочеността е повече към треньори, които работят с подрастващи и имаме трима основни лектори, такъв беше първоначалният план, но сега вече са двама. Трябваше да са Светислав Пешич, Хосе Мария Бусета и Емир Мутапчич, който беше треньор на АЛБА Берлин, доста клубове в Европа, национален играч на Босна преди години и бивша Югославия, а сега е специализиран лектор към ФИБА. Има различни теми, които трябва да се обхванат. Ще бъдат практически лекциите – тренировки с млади български отбори. В София заявките до този момент са за 160 треньора, а във Варна около 70, така че ще присъстват към 230 човека”, разкри още Барчовски, а повод Светислав Пешич добави: „При Пешич буквално за няколко дни се развиха нещата, много бързо. Окончателно вчера вече се разбра, че няма да може да дойде, защото пътува с новия си тим Валенсия. Вчера играха в Любляна. Не е водил мача, но е бил с тях и на тренировките. В неделя ще води първата си среща, така са поискали от ръководството на клуба, в Сарагоса, така че неговите лекции ще ги направи Емир Мутапчич. Той му е нещо, като ученик на него, така че няма да имаме проблем със семинара.”

Колкото до предстоящото Общо събрание в Албена на 23-ти ноември, когато ще се представи и план за изработването на стратегия за развитието на клуба, и система за организация на работата на детско-юношеските школи, Росен Барчовски заяви: „Малко по-различно ще бъде тази година Общото събрание. То е за 23-ти, вторник, рутинно, има отчетен доклад на президента, приемане на бюджет и т.н. Предишният ден, в понеделник следобед ще има един вид отворена дискусия с няколко теми. Една от тях е организацията в един клуб, като се започне от стратегия, вида клуб, какво правят, какво искат, как да работят, как да се организира детско-юношеската школа. Смятам, че това ще е в помощ на по-малките клубове.”