Селекционерът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски бе доволен от показаното от проекто-националите, които събра на междинен лагер в Правец за няколко дни. Те изиграха контролна среща с Лукойл Академик, и макар се загубиха, отстъпиха със съвсем малко на шампионите.

„Можехме и в четвъртата, и петата част да спечелим, просто някои микроситуации ни попречиха. Държахме се достойно срещу най-добрия отбор в България, това е доброто. Играта в защита бе по-добра, в нападение правехме доста грешки, но те се дължат на това, че не сме сработени тактически. Но положителна ми е оценката общо взето, ще се опитаме утре да изчистим грешките,” коментира Барчовски след мача.

За българите в състава на Лукойл, които днес играха за клубния си тим, той отчете:„Смятам, че играха добре. Те не са се напъвали кой знае колко, но мисля, че бяха положителни, без да блестят. Прави ми впечатление, че Божидар Аврамов значително е подобрил играта си, което много ме радва.”

„И утре ще играем целия състав, това е целта, да пробвам всички 14 човека. Ще се опитаме да спечелим,” каза наставникът за втората проверка, в събота, срещу Рилски спортист.

На въпрос дали националният отбор може да изглежда различно с националните състезатели в лагерите на двата спаринг партньора тази седмица, Барчовки бе лаконичен:„Има в Лукойл, в Рилски спортист, чужбина, естествено. Но мисля, че не стояхме толкова лошо и днес.”

Въпросите за включването на Тодор Стойков и Прийст Лодърдейл за Евробаскет 2011 също не подминаха Барчовски, но той уклончиво отмина темата:„Всички са с отворена врата към националния отбор, като дойде лятото ще видим. Няма някои, който да не може да бъде в състава. Селекцията е отворена, и всеки може да бъде. Няма да коментирам нито едно име до лятото.”

Само преди ден Росен Барчовски пое клубен тим – Рилски спортист – а още утре ще играе срещу него. Той обаче не вижда проблем и няма да хвърля излишни емоции в сблъсъка: „В никакъв случай. Това е контролна среща, тук се върши друга работа. Тепърва предстоят важни мачове, много енергия ще хабя.”

„Година и половина не съм бил клубен треньор. Различно е и го очаквам с нетърпение. Дано не съм излязъл от форма, и да съм, бързо ще вляза,” завърши Барчовски за предстоящата си работа в Рилски спортист.