Председателят на Треньорската комисия към баскетболната ни федерация Росен Барчовски, който бе главен мениджър на националите в екипа на Пини Гершон, заяви, че не изключва вариант Светислав Пешич все пак да поеме мъжкия ни състав, а ако се стигне до желание на боса на федерацията той самият да застане начело на националите, той ще се съобрази с него.

Ето как отговори Росен Барчовски на въпроса дали би водил националния ни баскетболен тим:

„Този въпрос ми беше зададен няколко пъти. Няма как да избягам от отговора на този въпрос. Смятам, че приоритет е решението на Пешич и ако той се съгласи, това ще е най-доброто за нашия национален тим. Ако ли не, ще се търси друг вариант и тъй като съм служител на федерацията, ако желанието президента на федерацията е такова, аз ще се съобразя с него. Това ми е отговорът. Повтарям, най-големите усилия ще са в това Пешич да поеме отбора. Да, не изключвам този вариант. Мисля, че му хареса обстановката, организацията. Мисля, че едно такова предизвикателство не е изключено, въпреки че заявява друго, но всичко става, всичко е възможно. Хората си менят мнението и аз не го изключвам като вариант.”

Колкото до програмата за подготовката на баскетболистите ни за предстоящите евроквалификации Барчовски заяви:

„Оставям една вратичка за евентуалния нов треньор на националния отбор, който все пак ще може да направи някои промени, но не големи. Наложи се аз да правя тази програма, защото ако изчакаме още малко време, няма да остане възможност за нито един противник. Сериозните федерации и отбори си правят програмата много бързо, веднага след жребия. Не беше много трудно, защото все пак сме участник на Европейско първенство и то два пъти в последните 5 години. Получихме достатъчно покани и не беше голям проблем изработването на програмата. Пак повтарям, че ако имаше старши треньор, той сам щеше да вземе решение. Разбира се на всички нас ни се иска това да стане по-бързо, но ще трябва да се изчака решението на Светислав Пешич. На този етап той обяви, че желае само да помага като съветник и консултант и че на този етап приоритет му е намирането на клубен отбор. Какво ще стане, не знам и колко ще се чака – също. Все пак това е въпрос, който трябва да се отправи към президента на федерацията. Той пряко отговаря за избора на старши треньор.”

„Смятам, че лагерът беше полезен колкото за самите състезатели, толкова повече и за треньорите, които бяхме пряко ангажирани и тези, които наблюдаваха. Начинът на подготовка, изискванията, интензивността са от полза. Считам, че лагерът беше много полезен. Относно състезателите общо взето беше доволен от това, което видя, особено от старанието и влагането. Спомена и една група от 8-10 състезатели, които са му направили впечатление и смята, че трябва да попаднат в състава, но няма да ги кажа, за да не предопределям нещата. Пешич поиска още един лагер. Смятам, че датите трябва да са 11, 12 и 13 април в малко по-съкратен вариант. Започваме и едно тестиране на най-перспективните и млади състезатели за физическите им възможности. Това ще бъде направено от Александър Яковлевич, който после да направи програма за подготовка на всеки от състезателите”, коментира още Росен Барчовски, който водеше България на Европейското първенство през 2005-та година.