Националният селекционер на България и Председател на Треньорската комисия в БФ Баскетбол Росен Барчовски бе изключително разстроен часове след новината за внезапната смърт на президента на федерацията Михаил Михов. Макар да говореше трудно и тъгата да си личеше в гласа му, Барчовски изказа пред Гонг съболезнованията си, както към Михов, така и към починалата днес баскетболна легенда Краси Гюрова.

„Изпитвам голямо прискърбие, мъка. В шок съм, както и всички служители на федерацията. Аз дойдох спешно от Самоков тук. Трябва да се изкажат съболезнования към всички близки и роднини, да не забравяме Краси Гюрова, която имаше нещастието да почине в същия ден,” каза Барчовски.

Отлагане на мачовете в България няма да има:„Какво да ви кажа, чух се с Георги Глушков, той бе в Правец заедно с близките на президента на федерацията. Кръгът ще се играе, ще започнат с едноминутно мълчание, няма да има никакво шоу около тях. Президентът най-малко би искал да се отлагат баскетболни мачове заради него, той истински обичаше тази игра. Ръководството на федерацията е преценило, че така е най-правилно.”

В неделя предстои и Мач на звездите, който ще се играе, но в различна форма. „Водят се разговори, аз лично разговарях с организаторите. Те имат идея да се играе мачът, без шоу елементи, да се играе мач в памет на Михаил Михов, за последно сбогом. Това е добър вариант. Не знам какво да кажа, в момента ми е много трудно да мисля. Това е един човек, който даде страшно много за баскетбола, аз съм бил близо до него, не мога да разсъждавам нормално,” призна Росен Барчовски.

Все още не се знае кога ще са погребенията на Михов и Краси Гюрова.

След броени часове шампионът Лукойл Академик има мач от турнира ЕвроЧалъндж, в Словения, като вероятно и там ще потърсят начин да почетат паметта на двамата починали:„100% са информирани, знам, че Сашо Везенков е там, и е наясно. Не знам дали е казал на играчите. Почти съм сигурен, че ще има едноминутно мълчание, не може да бъде по друг начин.”

Относно непосредственото бъдеще на БФБ, Барчовски помоли за малко спокойствие и няколко дни, за да премине шокът от новината. „По устав изпълнителният директор е човекът, който носи пряка отговорност след президента, така че е нормално той, въпреки трагедията, да изпълнява тези функции. Той ще бъде реално начело на федерацията. Има и Управителен съвет, там ще се вземе решение. Но сега в момента има период, в който не трябва нищо да се прави. Трябва да се замълчи малко, да се остави досието му намира, и след няколко дни, тогава ще се мисли за тези работи,” завърши националният треньор на България.