Четирима сърби пристигат на проби в баскетболния Балкан Ботевград. От днес старши треньорът на вицешампионите Георги Младенов събира отбора за подготовката за новия сезон. Между тях ще бъдат и тези състезатели, за които ръководството на Балкан ще трябва да прецени дали да остави за новия шампионат.

„Започваме подготовка днес, ще ги пробваме всички и ще преценим кои ще останат в състава за началото на шампионата”, каза Младенов за BulgarianBasket.com. „Тепърва ще видим как стоят в игрова обстановка и какви са им качествата.”

Марко Попадич е гард, висок 190 сантиметра и идва от школата на Цървена Звезда. Той ще навърши 19 години само след няколко дни. През миналата година е бил включван на няколко пъти в мъжкия отбор на тима от Белград.

Небойша Ристич е на 31 години, висок 194 сантиметра и играе на позиции 2 и 3. Последните две години е играл за Пролетер Зренянин в сръбската В лига. Преди това е защитавал цветовете на Дрина Звроник от Босна, Смедеревски Път и Раднички Белград. За кратко е бил и в Германия в тима на Оберелхинген във втора Бундеслига.

Душан Мажибрада е център, висок 208 сантиметра и е на 22 години. Юноша на Цървена Звезда, играл в Хелиос Домжале в Словения преди да се премести в черногорския Йединство Биело Поле. През май миналата година е бил на проби в първодивизионния италиански клуб Снайдеро Удине. Носител е на купата на Словения през 2007.

Горян Латифич е най-опитния баскетболист, пристигнал на проби в Балкан. Той е на 31 години и е юноша на другия белградски гранд – Партизан. Учил е една година в Оклахома Сити в Щатите, и е играл в колежанското първенство. След завръщането си в Европа се е подвизавал последователно в Ива Зорка и Милиционар (Сърбия), Окапи Алст (Белгия), Магдебург (Германия), Пули Баскет (Швейцария), Бранд Хаген (Германия), Лариса и Перистери (Гърция), а за последно в кипърския Ета Енгоми.

Легендата на ботевградския баскетбол Георги Христов ще бъде помощник на Георги Младенов, а в екипа е също и Марин Яцински. Петър Клечков напусна отбора и се премести в Самоков.

Единственото сигурно ново попълнение до този момент е Мартин Маринов от Рилски спортист, а все още е неясна ситуацията с братята Иван и Любомир Лилови и оставането им в Ботевград. На въпрос дали гардът Павле Болковац ще се върне в отбора, Младенов заяви категорично: „Не мога да кажа сега нищо, но на никого няма да се моля.”