Балкан Ботевград взе реванш от Черно море и след инфарктна развръзка в петминутното продължение победи с 94:93. Играчите на Балкан се хвърлиха с настървение в мача, решени да отмъщават за загубата преди две седмици, която ги изхвърли от Финалната четворка за купата. След като двата тима си размениха по два коша, това силно желание на домакините започна да дава резултат и със серия 12:2 за около две минути те поведоха с двуцифрена разлика – 16:6 още в средата на първата четвърт. Една тройка на Симеон Ценов за 18:9 само временно спря устрема на Балкан, за който в тези минути добре завършваше атаките Бобан Билбия, а добре му асистираше Александър Антич. Домакините доминираха и в борбата, като на практика вземаха всичко под своя кош, а общо овладените им топки бяха двойно повече от тези на съперника. Логично първата четвърт приключи при комфортна преднина за Балкан – 23:11.

В първите минути на втората четвърт тази преднина стана и 15 точки – 28:13 след тройка на Дуейн Мортън и кош на Иван Лилов, а после и 16, при 32:16. В тези минути само Аугустинас Витас вкарваше за Черно море. После обаче и Симо Ценов и Левен Белберов му помогнаха с по една тройка, а Билбия започна да пропуска все повече и така гостите направиха серия 0:8 за да стопят пасива си до 8 точки (32:24). Разликата падна и до 6 точки, минута и 39 сек. преди почивката, но тогава пък за домакините се разигра Иван Лилов, който вкара 8 точки в 3 поредни атаки. На почивката неговият Балкан водеше с 9 точки разлика – 44:35.

Второто полувреме започна кош за кош до момента, когато Дуейн Мортън пропусна, а в ответната атака Пламен Алексиев наниза тройка за 50:44. После обаче същият сгреши, а веднага след това в рамките на секунда Белберов извърши своите 3-о и 4-о лично нарушение. Въпреки че Симо Ценов наниза две поредни тройки, домакините също безпроблемно бележеха при всяка атака през рехавата защита на варненци и отново започнаха да поддържат преднина от над 10 точки. Разликата стигна и до 14, но след края на третата част бе отново 11, след три точки от наказателни удари за гостите – 64:53.

Витас вече беше стигнал до дабъл дабъл с 19 точки и 10 борби, но неговите усилия не бяха достатъчни за Черно море до момента. В началото на последната четвърт пък се развихриха Атанас Радев и Дуейн Мортън, които започнаха да вкарват при всяка атака на своя тим, а противникът изглеждаше съвсем капитулирал. В средата на третата четвърт преднината на Балкан вече бе набъбнала до 17 точки при 75:58. Тук Радев и Антич направиха 5-ите си фаулове и напуснаха, но веднага ги последва и основният плеймейкър на Черно море - Тод Галъуей.

Все пак гостите не се отказаха да правят опити за обрат и започнаха да стопяват преднината Балкан, но играта вече бе накъсана от много фаулове. Така това застигане в резултата бе бавно и мъчително за гостите, и въпреки това те продължаваха битката. И тяхната непримиримост даде резултат - 2 минути и половина преди края, при 80:71, Брайс Шелдън наниза две поредни тройки и разликата стана само 3 точки. Все пак хората на Георги Младенов отново се виждаха победители, когато Билбия вкара под самия кош и бе фаулиран от Боев (с това последният също напусна за 5 лични нарушения). Тогава дойде кошмарна за отбора на Балкан поредица от събития - Билбия пропусна наказателния удар; Витас овладя борбата и Шелдън вкара при ответната атака; Болковац опита да вкара решителна тройка, но пропусна; Симо Ценов обаче не пропусна да вкара своята 20 секунди преди края за 82-82 и така доведе мача до продължение.

Допълнителните пет минути бяха като руска рулетка - усещане, подсилено от факта, че до края на това продължение общо 7 играчи от двата отбора бяха аут за по 5 фаула. Въпросът беше на кого ще му издържат нервите и ще има повече късмет. Започна се кош за кош, после Черно море за момент взе надмощие в психологическата битка след поредната (седма!) тройка на Ценов – 88:89. Тогава обаче всичко изведнъж се преобърна с главата надолу - на Шелдън му бе свирено неспортсменско нарушение и секунди по-късно резултатът вече бе 92:89. И после пак с главата надолу - фаулове на домакините, точни изпълнения от линията на варненци, пропиляна атака на Балкан след грешка на Иван Лилов и резултат 92:93 само пет секунди преди края. И тогава се случи най-невероятното - за отбора на Балкан, останал без четирима основни играчи (Радев, Антич, Билбия и Болковац), като неочакван джокер от тестето с карти изскочи току-що навършилият 20 години гард Янко Янков. Младокът, играл общо по-малко от две минути, си направи късен, но незабравим подарък за рождения ден (30.03) - секунда преди края на продължението той вкара решителните 2 точки и донесе победата на своя тим! При това Янков бе фаулиран от направилия отчаян опит да го спре Шелдън. От наказателната линия той дори не уцели ринга, но в оставащата 1 секунда Черно море не успя да организира атака и домакините триумфираха, заедно с верните фенове в своята зала.

Най-резултатни в мача бяха двама играчи на Черно море - Витас и Ценов - с по 25 точки, но за тяхно съжаление всичко се оказа напразно след драмата на продължението. Витас добави и 12 овладени борби, а Ценов бе с уникална успеваемост в далечната стрелба - 7-те му тройки бяха от 8 опита.

За Балкан пък всичките петима от стартовата петица допринесоха за победата с двуцифрен актив от точки, като най-много вкараха Билбия (22) и Мортън (21).

Материал на bulgarianbasket.com