Балкан победи Левски със 75:74 като гост в изключително драматичен първи двубой от полуфиналната серия в мъжкото баскетболно първенство. Така тимът от Ботевград взе ценна преднина с 1-0 в новия формат на плейофите, където първите две срещи ще са в София, а следващите евентуално две – в Ботевград. Ако се стигне до решителен пети мач, той ще е отново в столицата.

Амбициозният отбор на Балкан показа, че има достатъчно покритие за своето самочувствие, и не се носи на крилете на лесните победи в предишния кръг над ЦСКА. За разлика от „зелените”, Левски за пореден път демонстрира своето непостоянство и така и не успя да покаже и част от играта от своите най-добри дни.

Двубоят се игра в препълнената зала „Триадица”, пред погледите на ентусиазирани агитки и на двама отбора, които не спряха да подкрепят своите любимци през всичките 40 минути. Домакините започнаха срещата твърде неуверено и отстъпиха инициативата на ботевградчани още от първата минута. От своя страна гостите водеха умело играта и след поредица успешни атаки и защити дръпнаха с пет точки, които постепенно нараснаха до осем след 15 минути. Разликата се запази и до почивката, като в редиците на Левски цареше пълен смут. Гостите пък направиха всичко възможно да изнервят обстановката, с ясното съзнание, че опонентът им не играе добре под подобен вид напрежение. „Сините” пробваха късмета си със странни пробиви и прибързани стрелби от тройката, но логично нямаха успех.

След почивката Левски се посъвзе, и вероятно наставленията, които получиха в съблекалнята за известно време ги водеха в правилна посока. Момчетата на Юлиан Аладжов се върнаха в срещата и изравниха играта, а в средата на третата четвърт – и резултата до 47:47. Последваха обаче нови две минути без кош за „сините” и Балкан отново доминираше, преди домакините отново да изравнят за 55:55. В заключителните две минути от частта бяха отбелязани само два наказателни удара, от гарда на гостите Павле Болковац.

Проблемът на Балкан се оказаха нарушенията, които бяха натрупани бързо през първото полувреме, и пратиха мача на кантар в края, след напускането за по пет фаула на Дуейн Мортън, Атанас Радев и Бобан Билбия. Не мина и без сблъсъци между баскетболистите, като нервите на някои от по-младите не издържаха и само намесата на по-опитните им съотборници предотврати сбиване.

Последната четвърт от двубоя бе много драматична, като страстите се нажежиха до червено, както на паркета, така и на трибуните. Резултатът три пъти бе изравняван, но през по-голяма част от времето Левски бе догонващ. Все пак „сините” получиха шанс да стигнат и до победата, след като 12 секунди преди сирената Юлиан Радионов реализира тройка за 74:74. Вместо да играят в защита докато изтекат секундите обаче, домакините сгрешиха и Асен Великов бе подлъган от Болковац и извърши фатално нарушение. Гардът на Балкан вкара само единия от двата си изстрела от наказателната линия, но това се оказа напълно достатъчно за победата.

Най-резултатен за ботевградчани бе Иван Лилов, който въпреки че бе твърде пренавит, реализира 25 точки, при това някои от най-важните в мача, и овладя осем борби. 14 точки и пет борби добави Дуейн Мортън, Любо Лилов вкара 10, а Болковац и Радев се отчетоха с по 9.

Левски показа отчайваща стрелба от тройката – под 17%, а най-много точки вкара Станислав Славейков – 17. С по 14 се записаха Роб Престън и Веселин Веселинов.

Гостите заслужаваха повече успеха, и най-важното – искаха повече да спечелят, и напълно логично го направиха. Балкан вече не е приятната изненада на първенството, а основен претендент за място на финала. Левски трябва задължително да спечели поне едно от гостуванията си в недружелюбния Ботевград, ако иска да запази шансове за класиране. „Сините” обаче се нуждаят от кардинални промени в мисленето и играта си, за да спечелят, а имат само 24 часа до утре, за да се съвземат. Все пак, те могат да са оптимисти, защото имат на своя страна един факт – просто нямат какво повече да губят. Двубоят в зала „Триадица” започва в 18 часа.