Балкан разгроми Левски със 79:65 в дербито на 8-я кръг в мъжкото баскетболно първенство. Ботевградчани изиграха перфектен в тактическо отношение мач и подкрепяни от препълнената зала не оставиха шанс на разконцентрираните си гости.

Отборът на Левски очевидно замаян от успеха над ЦСКА преди седмица така и не успя да се събере и да покаже поне част от качествата си.

Равностойна бе единствено първата четвърт, в която все още и двата отбора се разучаваха. Водачеството се размени няколко пъти, но в крайна сметка домакините излязоха с точка напред.

Повратна се оказа втората четвърт, в която Левски успя да вкара само 8 точки през мощната зонова защита на Балкан. През тези 10 минути момчетата на Георги Младенов взеха солиден аванс от 12 точки и се оттеглиха на почивка в добро настроение.

През второто полувреме Левски направи всичко по силите си да стопи пасива, но неточната стрелба, многото грешки и в двете фази на играта и абсолютната липса на качествени взаимодействия им попречи да постигнат целта си.

Преднината на домакините мина 20 точки и оттук вече победителят в сблъсъка бе ясен. В последната четвърт силите на терена отново се поизравниха, но това вече не бе от значение, тъй като „зелените” нямаше начин да изпуснат успеха.

Страхотен мач за Балкан направи Иван Лилов. Младият талант завърши с 25 точки и 6 борби и тотално обезкуражи Левски с четирите си тройки. Със 16 точки за ботевградчани завърши Павле Болковац.

От гостите на до обичайното си ниво се доближи само Станислав Славейков, който завърши с 20 точки и 8 борби. С двуцифрен точков актив в синия състав натрупа и Стефан Георгиев – 13 точки.

Старши треньорът на Балкан Георги Младенов бе удовлетворен от видяното и заяви, че отборът му бележи прогрес и се надява след всеки изминал мач да прогресира в класирането.

„В Левски мислят, че те са най-младият отбор в първенството, но това не е така. Аз лично съм изчислявал и знам, че ние сме най-младият състав. Това може да ме прави само горд, че съм треньор на този отбор. Хората си мислят, че щом съм бил играч на Левски аз съм свързан с този отбор и едва ли не ще им подарявам победите, но искам веднъж завинаги да се знае, че аз ще стремя само и единствено към победата на моя тим”, коментира Младенов.

На другия полюс бе наставника на гостите Любомир Минчев, който клатеше глава разочарован от своите играчи. „Още през седмицата виждах, че не тренираме както трябва и ни липсва концентрация. Тренировъчният ни процес беше нарушен заради многото контузии в състава, но не искам да се оправдавам с това. Специално се готвихме за игра срещу тяхната зонова защита, но просто не знам какво се случи”, заяви Минчев.