Двата най-добри отбора в Националната баскетболна лига през редовния сезон – Лукойл Академик и Левски – ще направят проверка на силите преди началото на плейофите. Тест за подготовката на „студентите”, и на носителите на купата, ще направи най-добрият тим на втория баскет-ешелон – Балкан.

Миналогодишният вицешампион първо ще се изправи срещу Левски, като контролата между двата отбора е днес от 18 часа в Ботевград. „Сините” започват участието си в плейофите преди Лукойл Академик, като лидерът от редовния сезон ще се включи едва на полуфинал, заради отказването на ЦСКА по-рано през годината.

Левски ще гостува на Сливен в петък, а вторият мач е в неделя, докато Лукойл ще играе първия си плейофен мач едва на 16 май. Затова новият наставник на Академик, и доскорошен треньор на Балкан Георги Младенов предпочете да направи проверката на 9 май, в събота. Младенов заведе шампионите на лагер в Правец, като този ще е най-дългият, провеждан скоро при „студентите” – цели 12 дни.

Баскетболистите на Балкан продължават да тренират под ръководството на бившия помощник на Младенов – Георги Христов, въпреки че първенството в т.нар. А група завърши преди 10 дни. След двете планирани контролни срещи с Левски и Лукойл Академик, „зелените” ще бъдат разпуснати в почивка, а ръководството ще действа за приемането на тима в НБЛ от догодина.