Отборът на Балкан организира за втора поредна година турнира "Георги Христов", в памет на баскетболната легенда от Ботевград.

Припомняме, че Георги Христов си отиде от този свят на 29 април 2016 година. Турнирът ще бъде и официално представяне на вицешампионите от Балкан, водени от Небойша Видич.

Надпреварата ще се проведе на 26 и 27 септември в "Арена Ботевград" с участието на четири отбора - Балкан, Рилски спортист, Берое и румънския Тимишоара.

Ето и официалната програма:

26 септември (сряда)

18:00 Балкан - Рилски спортист

20:00 Берое - Тимишоара

27 септември (четвъртък)

17:00 Мач за трето място

19:00 - Финал

Георги Христов бе капитан на Балкан при спечелването на първата шампионска титла на тима през 1974 г. като със "зеления" екип той има десетки отличия, сред които и Купа на България през 1970 г. 

"Белята", както го наричаха, бе част от националния отбор на България, с който участва на пет европейски първенства и заема престижното 4-то място на Европейското през 1967 г.  С отбора на България капитанът на ботевградчани участва и на Олимпийски игри през 1968 г., където "трикольорите" завършват 10-и.

През 1971 г. легендата на българския баскетбол е шампион на Балканско първенство като същата година и през 1973 г. качествата му са оценени на най-високо ниво и той е включен в идеалния отбор на Европа. През 1974 г. с националния отбор той печели бронз на турнир за Световната купа.

След състезателната си кариера той бе треньор в родния клуб Балкан както на подрастващи, така и на мъжкия отбор.

Георги Христов - Белята ще остане завинаги в историята на българския баскетбол и БК Балкан със своите успехи.