Баскетболният Балкан направи първа крачка към завръщането си в елита при мъжете. Клубът вече е подал заявка за участие следващия сезон в Националната баскетболна лига. От ръководството на Лигата пък са уведомили Балкан, че заявката им е получена, съобщи председателят на Управителния съвет на ботевградския баскетболен клуб Иван Гавалюгов, пред botevgrad.com. Босовете на тима предвиждат да внесат необходимата сума от 5000 лева за членство в Националната баскетболна лига следващата седмица.

Очевидно в лагера на ботевградчани са решени да не губят време като миналия сезон и пуснаха заявката само ден след като на заседанието на Общото събрание на НБЛ бе приета Наредбата за сезон 2009/2010. Според нея до 30-ти юни ръководството на Лигата ще приема документите на всички желаещи участие клубове.

До тази дата новите клубове трябва да подадат заявка и да внесат 5000 лева за членство в елитната дивизия, а до 15-ти юли въпросните клубове трябва да добавят още 20 000 лева от необходимата вноска за членство в Лигата.

До 15-ти юли е срокът и всички досегашни участници в Националната баскетболна лига да допълнят внесената през миналия сезон сума до 25 000 лева след удържането на всички неплатени разходи и глоби, които са им били наложени през сезона.