Балкан Ботевград доказа, че заслужава място в Национална баскетболна лига, макар че бе принуден да се върне с едно стъпало надолу в началото на този сезон. Категоричният лидер във втория ешелон на България победи Ямбол с 97:78 в мач от първия кръг за Купата, и така взе солиден аванс от 19 точки преди реванша в неделя.

Дебют за „зелените” направиха новите попълнения Йордан Бозов и Никола Трайков, които помогнаха много за разгромния успех. Силен мач срещу бившия си тим направи и Мартин Хорозов, докато от състава на Ямбол с епизодични прояви се отчетоха Мартин Дурчев и Павел Маринов.

Пред пълните трибуни на залата в Ботевград, момчетата на Георги Младенов показаха вече станалия традиционен за тях висок дух и напомниха за най-добрите си дни с атрактивни изпълнения под двата коша. Тимът на Ямбол от своя страна не приличаше на себе си, и нито един от играчите на Иван Чолаков не показа и половината от възможностите си. Гостите бяха равностойни само през първата част на двубоя, която вървеше точка за точка и приключи при 22:19. Само в тази четвърт имаше и интрига в мача, но още тук се забеляза, че ямболии могат да имат сериозни проблеми в течение на срещата.

Още в средата на вторите десет минути Балкан започна да трупа преднина, като отначало тя бе шест точки, минута преди края – девет, а при сирената за финал на полувремето – цели 15 – при 48:33. Данчо Бозов загатна, че ще направи феноменален мач, като само за 17 бе вкарал 26 точки.

Балкан изобщо не даде шанс на Ямбол да се опита да промени развоя на мача след почивката, като започна да увеличава аванса си с бързи обороти. В средата на частта разликата мина точката на пречупване – 20 точки, а и продължи да расте. Третата четвърт приключи при 72:49, и единственото, което трябваше да направят домакините, бе да трупат още. Шест минути преди края на двубоя Балкан вече водеше с 30 точки – 86:56, а след още минута – с 90:60. Тук се изяви Мартин Маринов с две последователни тройки, а Никола Трайков също блесна с атрактивни изпълнения.

Въпреки че можеше спокойно да доиграе мача и да запази преднината си, отборът на домакините поспести малко сили в края и позволи на Ямбол да свали изоставането си под 20 точки, с което да запази макар и минимални шансове за реванша.

Феноменален мач изигра Данчо Бозов, завърнал се само преди няколко дни в България. В залата го подкрепяше бременната му приятелка – баскетболистката Теодора Петрова. Гардът игра 36 минути, реализира 41 точки, взе пет борби и направи три асистенции. Мартин Хорозов вкара 18 точки, а Никола Трайков – 16 за успеха.

За Ямбол отново левичарът Мартин Дурчев нямаше как да бъде спрян от тройката и вкара пет от деветте си опита. Младокът завърши с 20 точки, а бившият играч на Балкан Павел Маринов добави 15. Иван Марчев, изиграл основна роля за съкращаването на разликата в края, завърши с 11 точки и шест борби.

Залата в Ботевград, освен че бе пълна до краен предел, сияеше и с нова голяма видеостена, на която вървяха реклами, както и кадри от стари мачове на Балкан. Край страничната линия бе забелязан и спортният директор на Лукойл Академик Сашо Везенков.

Втората среща е в неделя в Ямбол, а победителят от тази двойка се изправя срещу Рилски спортист на четвъртфинал.

Останалите резултати:

Славия Термострен - Рилски спортист (Самоков)   - 51:103

 

Дунав 2007 (Русе) - Евроинс Черно море (Варна)  - 75:81

 

Видабаскет        - ЦСКА                        - 20:0 служебно

   

Черноморец (Бургас) - Сливен                    - 77:71