В най-интересната среща от 12-ия кръг на Националната баскетболна лига Балкан се наложи над Рилски спортист с 80-79 и почти сигурно си осигури място сред четирите тима след втория етап от шампионата. Тимът от Ботевград гостува на Лукойл Академик в следващия кръг, но има домакинство срещу Черноморец след две седмици и победа в него ще им гарантира твърдо позиция в горната половина на таблицата. Това означава и по-лек жребий на четвъртфинала за купата на България, тъй като ще бъдат избегнати първите два отбора в него, а именно Лукойл Академик и Левски.

Рилски спортист от своя страна пък въпреки загубата все още има шанс да се пребори за попадане сред четирите най-добри. Те са на една победа зад Черно море, а за да ги задминат са им нужни задължително две победи в последните два кръга от втория етап – гостуване на Черноморец и домакински мач на Ямбол. Те обаче зависят и от варненци, които гостуват в Плевен и са домакини на Лукойл Академик, информира bulgarianbasket.com.

Успехът на Балкан им дава сериозно предимство над Рилски спортист, тъй като той е втори над този съперник през този сезон. Това означава, че във всяка една „въртележка”, когато тези два отбора се изравнят в класирането, Балкан ще бъде по-напред.

Днешният мач може да се раздели на две след като отборите си разделиха по едно полувреме. През първото абсолютна доминация имаха домакините, докато през второто гостите не само се върнаха в мача, но имаха и шанс да вземат със себе си двете точки за Самоков.

След равностойни първи 10 минути Балкан имаше аванс от 2 точки – 22-20. Втората част обаче бе изцяло в полза на домакините, които на практика решиха двубоя в тази четвърт. Само в нея резултата бе 32-12 в тяхна полза след силна игра в защита, закономерно довела и до лесни отигравания в нападение. 6.49 минути преди почивката Георги Давидов намали до 33-28, но оттук до края на първото полувреме играчите на Балкан влязоха в серия. Те вкараха цели 21 точки срещу 2 на съперника за 54-30 секунди преди почивката. Дори имаха шанс да увеличат аванса си, но стрелба на Атанас Радев бе блокирана от Травис Питърсън, а в ответната атака Богдан Боев вкара кош за 54-32 на полувремето. Той имаше шанс и да отбележи допълнителна точка, тъй като бе фаулиран, но не успя в изпълнението на наказателния удар.

Развоят на мача през първото полувреме бе изцяло в полза на домакините, които най-вече чрез Иван Лилов и Йордан Бозов играха на максимума от своите възможности. Дуото гардове на Балкан имаше още на почивката цели 31 точки или само една по-малко от целия отбор на Рилски спортист. Отборно Балкан бяха вкарали 6 от 10 тройки, а от наказателната линия дори бяха безпогрешни – 12 от 12.

Второто полувреме стартира далеч по-добре за гостите от Самоков. Те бяха решили да направят всичко възможно да се върнат в срещата и на практика успяха да го сторят. Само за една минута чрез тройка на Александър Груев и кош на Дейвид Бърджис намалиха до 54-37 преди Илко Нанев да вкара първия кош за Балкан в третата четвърт. До нейния край не се случи нищо по-значително, което да промени статуквото на терена. След 30 минути Балкан все още имаше солиден аванс от 17 точки – 71-54.

Иван Лилов стартира последната четвърт с петата си тройка за 74-54. До края на мача оставаха 9 минути може би за всички в залата мачът бе решен. Гостите обаче се вдигнаха на последен щурм и направиха невероятна серия от 19-2. Всичко започна от техническо нарушение срещу домакините, което сякаш даде подем на играчите на Александър Тодоров. Така точно 3 минути преди края Симеон Найденов отбеляза за 76-73 и бе фаулиран за допълнителен наказателен удар, който пропусна.

2.37 преди края Йордан Бозов застана на линията и успя да увеличи на 78-73, но в следващата атака Травис Питърсън върна двете точки. „Балканци” продължиха с грешките и в следващите две атаки, което позволи на Груев да изравни резултата за 78-78 точно 1.11 преди края. Отново Бозов бе фаулиран и изведе домакините напред за 80-78, а до финалната сирена оставаха 48 секунди. Отне на гостите 12 секунди преди Груев да бъде фаулиран, но той отбеляза само първия и изпусна втория наказателен удар. Гостите от Самоков обаче имаха щастието да си вземат борбата в нападение, но Симеон Найденов направи грешка и топката му бе отнета. До края оставаха 28 секунди, а от щаба на гостите предпочетоха да не фаулират и да разчитат на малкото от разликата време в края. Маринов пропусна от тройката, от Рилецо овладяха борбата, но бяха принудени да стрелят от центъра и не сполучиха. Краен резултат 80-79 за Балкан Ботевград.

Ударното трио на Балкан Бозов-Ив.Лилов-Радев бе на изключителна висота и всеки един от тях завърши с коефициент над 20. Лилов бе най-добър с 23 точки (5 тройки), 8 борби и 3 асистенции (коефициент 26), Бозов добави 19 точки и по 5 завършващи подавания и борби (коефициент 25), а Радев вкара 14 точки, грабна 6 борби и подаде най-много асистенции за отбора си – 7 (коефициент 21).

Добър дебют за Балкан направи Мариян Тасич, новото сръбско попълнение на тима. Той игра 30 минути като титуляр и завърши с 10 точки, 2 борби и 2 отнети топки преди да напусне за 5 лични нарушения.

Александър Груев бе най-резултатният играч в срещата – 28 точки (също 5 тройки), а Травис Питърсън добави 11 точки и 11 борби за трети дабъл дабъл в НБЛ за този сезон.

Гостите то Самоков показаха добър процент на стрелба от тройката – 42.9 % като вкраха 12 от общо 28 стрелби от далечно разстояние. Те обаче пропуснаха 5 наказателни удара от 12 опита или 58.3 %.

Домакините от Ботевград пък сполучиха 7 пъти от 20 опита за три точки – 35 %, а от фала отбелязоха 17 от 20 стрелби или 85 %.

След седмица Рилски спортист ще гостува в Бургас на Черноморец, докато Балкан ще играе в съседен Правец с шампиона Лукойл Академик. Мачовете са на 23 януари (събота) от 18.00 часа.