Баскетболният Балкан Ботевград бе глобен от ръководството на Балканската лига с 1000 евро, заради скандирания на феновете на снощния мач с Рилски спортист в Правец. „Бях информиран с факс, с който ни известяват, че ни глобяват с 1000 евро за обидни скандирания от страна на нашите фенове на вчерашния мач с Рилски спортист в Правец. Бях честно казано силно изненадан, поведение на нашите фенове в никакъв случай не беше по-провокиращо или по-нецензурно от това, което е нормално или прието за нормално за нашите стандарти. Това все пак е баскетболен мач, а там хората отиват да изразходват някакви емоции и когато считат, че в дадена ситуация играч, рефер или треньор за нещо не е прав, може би на нашите географски ширини е прието да се изразяват някакви нецензурни изрази”, коментира пред Гонг президентът на Балкан Иван Гавалюгов и добави:

„Аз бях близо до феновете и единствените две неща, които чух бяха „мафия” в един момент започнаха да скандират и някакви псувни, което в крайна сметка не е нещо ненормално. Получих доста ясно обяснение от Шай Щрикс, че правилата на Балканската лига се различават в това отношение от правилата на нашата лига и той счита за недопустимо да се използват изрази и определения от тима на „мафия” и „педераст” по време на мачове от Балканската лига, за което сме глобени.”

Иван Гавалюгов каза още, че е имало разговори с привържениците на тима да тяхното поведение по време на мачовете, но не смята, че те са били прекалено агресивни вчера в Правец. „Ние сме имали разговори с нашите фенове. Те са най-темпераментните и най-силно подкрепящите отбора, за което им благодарим. Част от успехите определено се дължат и на това нещо. Както казах, те отиват на баскетболен или футболен мач, за да изразходват някакви емоции. Това в крайна сметка не е театър. Ако отидат на театър ще гледат, ще мълчат и ще плюскат на края на пиесата. Ние трябва да се радваме, че ходят, плащат си и посещават баскетболни мачове. Ясно е, че ние не можем да ги контролираме или цензурираме по какъвто и да било начин. Дори да разговаряме, а ние сме го правили, на тази тема, ние не можем да им запушим устата или да им сложим лепенка. Не мисля, че поведението им е било толкова провокиращо или вулгарно отношение. Специално нашата публика не се е проявила в някакво лоша светлина, а просто мога да им благодаря за подкрепата, въпреки глобата. Според нас беше редно да ни се обадят, да го дискутираме този случай, че има огромна разлика в правилата. Публиката е една и съща, и отборът е един и същ. Решението било взето от Борда на директорите на Балканската лига. Приемаме това решение, колкото и да не сме съгласни, ние го приемаме. Имаме два избора или да се съобразим, или да спрем да участваме. Няма среден вариант. Компромис пореден от наша страна. Не е това начина да привличаме клубове и да стимулираме хората да присъстват”, заяви Гавалюгов.

Президентът на клуба от Ботевград коментира и предстоящи сблъсък в събота срещу Левски от Националната баскетболна лига: „Винаги мачовете с Левски са голяма битка. За съжаление това е един от отборите, които не успяваме да победим до този момент. Имаме отбори като Рилски спортист, които в колкото и лоша форма да сме, успяваме да победим, защото вчера не играхме добре, но и те направиха повече грешки. Срещу Левски играем традиционно трудно. Винаги се навиваме, имаме огромното желание да ги бием, но те са ни определено труден съперник. Миналата година имаше няколко мача, в които дори при наша силна игра, губехме. Не бих казал, че ние сме в толкова добра форма или те в лоша, защото те имат един играч Арън Харпър, който може да реши всеки мач. Нагласата ни винаги е за победа.”