Балкан Ботевград ще изпрати официалното си становище до Националната баскетболна лига, че клубът не е съгласен последният кръг от редовния сезон да бъде изтеглен, заради Финалната четворка на Балканската лига.

Гаф на НБЛ и Балканската лига съвпадна последния кръг на шампионата, с датите за Файнъл 4. Срещите от НБЛ са на 26 и 27 април, а Финалната четворка - от 25 до 27.

Макар че този факт се знае от две-три седмици, до момента от НБЛ и Балканската лига не са обявили никакви промени, а Балкан и Левски трябва да играят и в двете състезания, по едно и също време!

Старши треньорът на Левски Константин Папазов обяви във вторник, че "сините" са съгласни да играят на 22 април последния си мач от първенството, но се оказа, че в Балкан са на друго мнение.

Ето и обяснението на Александър Тодоров, старши треньора на ботевградчани: "Огромен проблем е. Двете ръководства на лигите се намират в София, и имаха осем месеца да го решават. Моето лично мнение, и мнението на Балкан е, че няма да се съгласим за насрочването на друга дата за този кръг, преди Финалната четворка. Това би намалило шансовете ни, и шансовете на българския баскетбол на Финалната четворка. Трябваше НБЛ и Балканската лига да го решат досега. Това е последен кръг, в който три мача могат да определят крайното класиране, и трябва да се играят в един ден и час. Ще пуснем официално писмо до НБЛ да им го съобщим. Трябва да седнат и да направят нов график. Ние станахме наясно с часовете и датите на Файнъл 4 преди две-три седмици. Ние от БК Балкан няма да преговаряме, нека двете ръководства седнат и направят нов график, добър и за Балкан, и за Левски, който няма да влияе на крайното класиране в Балканската лига. 22-ри е един ден след Великден. Това е празник, който всички празнуват, времето на Комунизма мина. Ако искат на Великден да пътувам и да чакаме в Стара Загора, няма как да стане. Балкан дори има право да иска отлагане на мача за след Файнъл 4."

Официалното становище: "БК Балкан не е съгласен да играе мача срещу Берое преди Финалната четворка, защото смята, че това вреди на отбора, и на българския баскетбол. Искаме всички мачове от последния кръг да се играят в едно и също време. След Финалната четворка."

От кмета на Ботевград пък ще се очаква отговор, дали Балкан ще е кандидат за домакинство на Финалната четворка в Балканската лига.

Относно победата над Теодо Тиват в четвъртфинала, Александър Тодоров добави: "Напрежението бе малко по-голямо, те се опитваха да ни спрат играта, и с дълги нападения да се опитат да играят в нискорезултатен мач. Според мен, идеята на моя колега бе да държат равен мача до края. Труден мач, но не може винаги да се играе красив баскетбол. Понякога трябва да се гони резултат, важното е, че накрая изпълнихме целта си. Според мен, Теодо игра така и заради умората, иначе са добър отбор, с треньор, когото много уважавам."