Новото ръководство на баскетболния Балкан днес официално декларира с писмо до БФ Баскетбол желанието си отборът да бъде включен като участник в Националната Баскетболна Лига след напускането на ЦСКА. От декларацията става ясно, че от управата на Балкан са готови да се срещнат с шефовете на родната ни федерация, както и на Лигата, за да обсъдят условията, при които лидерът в А-1 може да се включи още от сега в първенството на най-силните отбори.

Писмото е адресирано до Управителния съвет на БФ Баскетбол, до нейния президент Михаил Михов, до изпълнителният директор на централата - Иван Ценов и този на лигата - Стефан Станев.

Ето и пълният текст на декларацията, разпространен чрез botevgrad.com:

„Уважаеми господа,

С настоящото писмо декларираме желание и пълна организационна и финансова готовност, баскетболният отбор на Балкан Ботевград да се включи във втория дял от първенството на Националната Баскетболна Лига.

Считаме, че в интерес на утвърждаването на добрия имидж на Лигата, както и в интерес на цялата баскетболна общественост е форматът и програмата на първенството да бъдат запазени, чрез попълване на бройката на участниците, след оттеглянето на отбора на ЦСКА.

Отборът на Балкан е добре комплектован и подготвен в спортно-техническо отношение и би бил напълно конкурентноспособен участник в НБЛ. В подкрепа на това твърдение могат да послужат постигнатите резултати в наскоро изиграните контролни срещи с едни от лидерите на лигата, в които отборът ни постигна изразителна победа и две минимални загуби, а като съпоставка на възможностите на Балкан с отборите от НБЛ красноречиво говори отстраняването на един от силните участници в Лигата – отборът на „Ямбол”, от турнира за купата на България след изразителна домакинска победа и минимална загуба в ответния двубой.

Баскетболът в Ботевград се радва на огромна популярност и обществена подкрепа, което се потвърждава от препълнената спортна зала по време на баскетболните срещи на Балкан дори и в по-слабото първенство на А1 група. Нещо повече – според официалната статистика на баскетболната федерация, срещите с участието на Балкан в изминалите две първенства са най-посетените, както при домакинство така и при гостуване.

Надяваме се да обърнете сериозно внимание на това наше предложение и да вземете най-полезното за цялата баскетболна общественост решение. Същевременно с това изразяваме пълна готовност за провеждане на среща между двете ръководства с цел обсъждане на най-приемливия и удачен вариант за участие на мъжкия баскетболен отбор на Балкан във втория дял на първенството на Националната Баскетболна Лига.”