Балкан поведе с 2-0 в полуфиналната серия срещу Левски, след убедителна победа с 89:71 пред 3500 зрители в своята нова зала. Така "сините" ще трябва да се борят за оцеляването си на 14 май в София, когато е Мач 3 от серията.

Атмосферата в "Арена Ботевград" очаквано бе още по-нажежена отколкото в първата среща и нервите бяха много още в началната четвърт.

Агресивната защита на Балкан извади от релси най-бързо Брандън Хийт, който не можеше да се мръдне по терена. Минута и половина преди края на частта Хийт дори получи техническо нарушение, след като изпусна нервите си.

За разлика от Мач 1 обаче, още от старта на втория двубой триото арбитри реши да се намеси няколко пъти в полза на Балкан, явно в опит да се докаже, че няма афинитет към Левски. Техническият брак при Ресиловски, Манолов и Василев нормално допълнително изнервяше обстановката на терена, като за щастии след почивката действията им се нормализираха.

Играта на ботевградчани спореше и те бяха разнообразни в атаките, като вкарваха и далечни стрелби, и атакуваха през центъра. Проблемите на Хийт пък несъмнено се отразиха на Левски, а "сините" вече традиционно правеха доста грешки в защита.

Благодарение на Джумейн Джоунс, истински стълб в състава на гостите, Левски се държеше до съперника, но в средата на втората част, след серия от 10-2, Балкан поведе със 7 - 36:29.

Малко след това разликата стана вече девет точки, след няколко много силни атаки на "зелените", докато за Левски ставаше все по-трудно да намери път към коша. В момента, в който успя да се върне до три, отборът на гостите пак сбърка лесно в защита и не след дълго Балкан отново водеше с 8.

Нормално, след нова поредица грешки, Левски не успя да се възползва и от шанса си в края на полувремето, да докара нещата до четири точки, и на почивката Балкан водеше с 47:41.

Домакините вкараха първите седем точки в третата част, и за първи път разликата стана двуцифрена. Майк Уилкинсън вкара първия кош за Левски чак в третата минута на второто полувреме, но Балкан не спираше да бележи. Павел Маринов наниза осем точки набързо за "зелените", за да запази устрема им, когато Хийт реализира най-после една тройка за самочувствие. Основният проблем на столичани си остана защитата, без която шансовете им за някакъв обрат бяха сведени до минимум.

Затова нещата продължиха да се повтарят - Левски с мъка се доближаваше до Балкан, само за да позволи после отворени стрелби, откъдето разликата да стане пак голяма.

Станимир Маринов и Ноа Далман направиха аванса на Балкан 12 точки, пет минути преди сирената, и в действителност, не се виждаше точно как Левски може да промени хода на събитията. "Сините" се мъчеха да си пробият път към коша отчаяно, а тройката изобщо не им бе от помощ, особено в поредния слаб мач на Лайнъл Чалмърс.

Всичко приключи две минути преди края, когато центърът Петър Седмак вкара тройка за Балкан, за 87:68, и нямаше сила на света, която да преобърне нещата.

18 точки, 7 борби и 6 асистенции за Балкан регистрира Станимир Маринов, а Павел Маринов се записа със 17 точки и 7 борби.

За Левски Джоунс със 17 точки и 14 борби бе единствен на познатото ниво, а с 11 точки и 8 борби завърши Уилкинсън.