Балкан Ботевград постигна сензационна победа над лидера в класирането и шампион на България ЛукОйл Академик със 72:63 точки.

Студентите изиграха много слаб мач, а Балкан водеше от самото начало, чак до последната минута на срещата, и с изключение на няколко равенства в резултата, не изпусна преднината си до самия край.

Още в 5-та минута ботевградчани имаха 10 точки преднина, която задържаха доста време със здрава защита и много силни изяви на центъра Атила Сантош.

ЛукОйл Академик бе на малко по-добро ниво във втората част и в третата дори опита обрат, като изравни първо до 41:41 в началото на второто полувреме, но след това пропусна няколко отлични възможности да поведе.

Преди последната четвърт разликата бе само 3 точки в полза на домакините, но вместо това да предизвика мобилизация в редиците на ЛукОйл, Балкан изигра страхотна последна част и заслужено се поздрави с успеха накрая.

Фантастичен мач направи изживяващият втора младост Йордан Бозов, който завърши със 17 точки за победата на Балкан, Атила Сантош се справи с центровете на ЛукОйл и доминираше в мача със своите 17 точки и 17 борби. Иван Лилов добави 15 точки за гръмката победа на зелените.

В състава на ЛукОйл Академик единствен на добро ниво се представи Девин Грийн с 15 точки 13 борби. Грийн игра пълни 40 минути без смяна в срещата.

За ЛукОйл Академик мачът бе последен тест преди най-решителния двубой за целия сезон – срещата с Будучност на 12 декември от Еврокъп. За новия наставник на Балкан Ботевград Александър Тодоров победата означава, че той все още няма загуба начело на ботевградчани.