Президентът на Балкан Иван Гавалюгов взе своя заслужен медал, след като отборът спечели първо място в баскетболната А група. Той изясни някои подробности около финансирането на тима от Ботевград, който поради отказа на местната община да отпусне средства за мъжкия състав не бе допуснат до Националната баскетболна лига.

Сега обаче Балкан ще се завърне в елита, а амбициите са големи. Иван Гавалюгов призна, че все още има надежда да получи поне малко финанси от общината, а също така разкри, че чака договор с нов генерален спонсор.

„За нас от спортно-техническа точка сезонът бе празен. Но от друга страна, беше доста полезен, направихме нова структура на клуба, нов начин на финансиране, на менажиране. През последните три години финансирането се осигуряваше на 100% от общинския бюджет, или със средства, осигурени от общината. Тази година Община Ботевград реши да спре финансирането, и дори имаше реална опасност отборът да се разпадне. Така група бизнесмени, деятели, решихме, че е престъпление баскетболен град като Ботевград да остане без своята емблема,” започна президентът на „зелените”.

Гавалюгов продължи:„Амбицията ни не спира до тук, идеята ни беше да запазим състава и да търсим участие в Лигата. Имаме увереността на господин Михов, стига да изпълним всички условия за участие в Лигата, да сме там. На този етап целта ни е да бъдем боеспособни.”

И пак за парите:„Тази година няма никакви средства за мъжкия отбор в бюджета, има само 40000 лева за детско-юношеската школа. Но се надяваме, че ще намерим общ език с общината за постигане на общата цел. Основното финансиране отново ще е от частни фирми. Търсим и по-стратегически, по-голям спонсор и вярвам, че сме близо до сключване на договор с такъв.”

Тепърва предстоят и преговори както с треньора Георги Младенов, така и с играчите. „Нямаме договор подписан все още с Георги Младенов за следващия сезон. Ще проведем разговори, когато вече имаме конкретни виждания за бюджета. Това в най-лошия случай ще стане до края на май, а аз мисля, че до края на април ще имаме подписани договори с треньора и играчите,” заяви босът на Балкан.

„Една от основните ни цели ще е работата с подрастващите, като искаме в бъдеще собствените ни юноши да съставят основата, поне половината от мъжкия отбор. Ще селектираме млади състезатели на 12-13-14 години, когато пред тях има възможности за обучение,” сподели за финал Иван Гавалюгов.