Лукойл Академик загуби от Балкан със 7 точки разлика - 86-79 в контролен мач, игран тази вечер в Ботевград. Това бе втори мач от предварително уговорените две контроли между двата тима. В първата, която бе преди десет дни в Правец, шампионите победиха със 109-83.

В този мач Лукойл Академик бе воден от помощник-треньора Йордан Колев. Петко Маринов, който вчера зае мястото на подалия оставка Любомир Минчев, има ангажименти с женския тим на Лукойл Нефтохимик за мача му с Монтана 2003 и ще започне работа с тима от понеделник. Шампионите тръгнаха добре и до средата на първата четвъртина поддържаха аванс от 5-6 точки. Домакините обаче бързо изравниха играта и след сирената взеха аванс от 3 точки - 25-22 .

Втората част също бе доста оспорвана, но изпълнена с много брак и от двата отбора. Шампионите я спечелиха с 12-11, но преди голямата почивка Балкан имаше аванс от 2 - 36-34.

Третата част вървеше кош за кош, на няколко пъти Лукойл Академик вземаше аванс от 3-4 точки, но лесно го губеше. Играчите му трудно се справяха с високите на Балкан Радев и Хорозов. Последните десет минути бяха изцяло за домакините. В 35-та те постигнаха преднина от 5 точки, а стремежа им бързо да стопят пасива си техните съперници грешаха най-вече в стрелбата. Две минути преди края се стигна до най-голямата разлика в полза на Балкан - 77-68, до края Лукойл Академик успя да стопи само 2 за крайното 86-79.

И в този мач, макар и контролен, пролича огромно напрежение у играчите на Лукойл Академик, което потвърди кризата, в която е изпаднал отборът. Видя се на практика, че само един Уили Дийн не е достатъчен да върне демонстрираната в последните години висока класа. Останалите, без неигралите Христо Николов и Тенчо Банев, разочароваха. Старши треньорът Петко Маринов, който смята, че проблемите в тима са главно от психологическо естество, очевидно ще има доста работа.

Атанас Радев игра равномерно в двете полувремена и стана топреализатор с 22 точки. Отличен мач изигра Любомир Лилов. Той нямаше точка през първите две части, но след това отбеляза 15. На ниво бе и Мартин Хорозов, завършил с 16 точкти. През първото полувреме Данчо Бозов получи схващане на мускул и не игра до края на мача, в негово отсъствие Ценко Наков се справи добре, въпреки някои грешки. За Балкан не взе участие Никола Трайков, който има проблеми с ходилото и Георги Младенов реши да му даде почивка.

За Лукойл Академик над всички бе Уили Дийн с 26 точки. Ристе Стефанов е с 13, с по 9 останаха Стойков и Ангелов.

Балкан - Лукойл Академик 86-79 (25-22, 11-12, 21-22, 29-23)

Балкан: Миленков 8, Хорозов 13, Лилов 15, Радев 22, Бозов 2 (Наков 6, Маринов 8, Райков 10)

Лукойл Академик: Дийн 26, Стефанов 13, Стойков 9, Веселинов 7, Върбанов 6