Александър Божков и Атанас Тонев бяха почетени с най-голямата награда на БФБаскетбол - Приз за изключителни заслуги към българския баскетбол. Това стана по време на Общото събрание на федерацията в хотел "Родина" днес.

"Едно от най-големите богатства на БФБаскетбол са нейните ветерани – състезателки, състезатели, треньори, деятели и ръководители. Затова днес, на този висш форум всички ние имаме удоволствието да станем съпричастни на дълбоката признателност към двама от тях, които през изминалите месеци навършиха юбилейни кръгли годишнини, към двама от тях, които в продължение на много години са отдавали и все още отдават сили и енергия за развитието и успехите на любимия ни баскетбол", каза в своята реч председателят на Общото събрание, генерален секретар на федерацията Елеонора Рангелова.

Кратка визитка на призьорите:

Г-н Александър Божков, навършил 80г.

Играе баскетбол в ученическите си години в юношеския отбор на дружество „Академик”, а по късно като студент е състезател на представителния отбор на СУ Климент Охридски.

Баскетболен съдия става през 1954г., а ФИБА комисар през 1969г.

От 1965 до 1976г. е Отговорен секретар на БФБаскетбол, а по решение на ръководството на БСФС от 1976 до 1986 е преназначен първоначално като заместник завеждащ отдел, а после като завеждащ отдел „Международни връзки” на Централния съвет на БСФС.

От 1986 до пенсионирането си през 1996г. е Изпълнителен директов на БФБаскетбол.

Александър Божков от 1965г. в продължение на 45г. е член на Управителния съвет на БФБаскетбол.

След пенсионирането си продължава активна общерствена дейност в БФБ като Председател на дисциплинарната комисия, председател на Арбитражната комисия а в момента като Председател на Контролния съвет.

Александър Божков е изключително активен деятел на ФИБА и ФИБА Европа. Дълги години е член на Борда на ФИБА, бил е член на редица комисии на международната федерация както и Председател на Женската комисия.

През 2008 е утвърден за почетен член на ФИБА и ФИБА Европа.

Атанас Тонев – навършил 70г.

Първият допир на Атанас Тонев с неповторимата игра баскетбол се осъществява през периода 1964-1968г. когато студентът в МЕИ София е привлечен в спортно дружество Академик като нещатен сътрудник – организатор на женския представителен отбор. Тази длъжност му дава възможността да изучава играта от двамата корифеи на баскетбола Божидар Такев и професор Цветан Желязков.

През 1967 става баскетболен съдия а през 78г. вече е ФИБА съдия.

В професионалната си кариера от 1991 до 1994г. Атанас Тонев ръководи като Генерален директор Бългаските държавни железници.

В продължение на 11 години – от 1997 до 2008г. е Председател на Българска федерация по баскетбол.

От 2008 г. до сега е Почетен председател на БФБаскетбол.