Легендата на българския баскетбол Атанас Голомеев беше удостоен с орден „Стара планина“ първа степен от президента Румен Радев.

„Знак за виталността на нашата нация са успехите на световно ниво, които са постигнали видните българи, отличени днес с държавни отличия”. Това заяви държавният глава, който на церемония в Гербовата зала удостои с висшите държавни отличия шестима изтъкнати дейци в областта на науката, образованието, спорта, медицината, белетристиката.

С орден „Стара планина“ първа степен бяха отличени писателят Владимир Зарев - за заслуги в областта на културата и изкуството, както и легендарният баскетболист Атанас Голомеев – за приноса му в областта на спорта. На церемонията акад. проф. Владимир Овчаров беше награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за принос в развитието на медицинската наука и образование в България, информират от пресцентъра на президентството.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава удостои акад.  проф. доктор на техническите науки Чавдар Руменин за заслугите му в областта на науката.  Вирусологът акад. проф. доктор на медицинските науки Ангел Гълъбов също беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за принос в сферата на образованието и науката.

Христо Мирянов беше удостоен с медал „За заслуга“ посмъртно. Отличието на известния треньор по борба е за принос в областта на спорта. Медалът бе приет от неговия син Георги Мирянов.

На церемонията президентът Румен Радев изтъкна, че гражданската и професионална енергия на отличените вдъхват национално самочувствие и дух в обществото ни. „Въпреки различните направления, в които работите, между вас има здрава и дълбока връзка – тя се изразява във вашето отговорно отношение към бъдещето на следващите поколения българи“, обърна се държавният глава към носителите на висшите отличия.

Наскоро Атанас Голомеев получи и най-голямото признание от световната баскетболна федерация ФИБА и беше представен като член на Залата на славата. Церемонията по приема му беше в Пекин непосредствено преди старта на световното първенство.