Бившият баскетболен рефер Артеник Арабаджиан, който ще стане вторият българин приет в Залата на славата на ФИБА след Ваня Войнова сподели пред Гонг, че за него това е истинска чест, но най-вече признание за България. Чистосърдечно Арто, както го наричат приятелите му призна, че е чул новината снощи по телевизията.

„Това е един наш успех. Успех на България, той не е личен. Обикновено ми е много трудно да говоря за себе си, затова предпочитам другите да говорят, защото как да кажа – ние така сме израснали в нашата епоха. Това е било едно стъпало и аз сигурно съм стъпил на по-високо. Би трябвало и следващите да израснат и така. Разбира се, че това е постижение за България. Никой сам не може да постигне толкова. Имахме изключителна организация. Това е голяма чест за мен. Много се радвам, защото няма по-голяма чест от това да си в Залата на славата”, коментира Арабаджиан, а по повод предстоящото участие на мъжкия ни национален отбор на Евро 2009 заяви:

„Най-отговорно мога да заявя, защото съм минал през всякакви подобни форуми. Нашият отбор е изключително добре подготвен от Пини Гершон. Нашите момчета могат да изненадат всеки един отбор и аз очаквам първата среща с Полша да не бъде изненада. Очаквам състезателите да покажат класа и очаквам да се класират за следващата фаза. Може би звуча много по-различно от всички останали, които много песимистично смятат нашия тим за аутсайдер. Просто това е реалният резултат от огромната работа, която са свършили с треньора Пини Гершон. Нека да не се обръщаме назад. От историята може само да се учим, но нека да гледаме напред. Това ще бъде едно голямо начало занапред, пример за останалите и баскетболът ще тръгне нагоре.”