Три от най-големите български баскетболистки от няколко дни имат огромен повод за гордост. Десислава Ангелова, Албена Брънзова и Полина Цекова организираха на френска земя баскетболен камп за млади таланти, предизвикал страхотен интерес.

„Казахме си - защо да не опитаме да направим нещо такова и тук”, сподели Деси Ангелова пред bulgarianbasket.com по повод идеята родила се след един разговор с Албена Брънзова за камповете, в които тя участва в Англия вече пета поредна година.

Ето какво разказа Ангелова за цялата организация и провеждането на самия баскетболен камп: „Аз тренирам деца в един малък клуб, който откликна веднага на идеята. Хората просто не можеха да повярват, че такива искат да направят нещо подобно в техния малък клуб. Ларсе е предградие на Тур, съвсем малък клуб, който както всички други такива функционира на доброволни начала и никой не е заплатен - от президента до последния човек. Не сме и очаквали такова въодушевление, хората ни се обаждаха всеки ден, защото не вярваха какво им се случва. След това нещата тръгнаха от само себе си. Направихме всичко сами (брошурите, които станаха фантастични; комуникацията, с огромната помощ на клуба естествено; купуване на екипировка; намиране на спонсори), навсякъде вратите се отваряха много лесно веднага след като разбираха за какво става въпрос. Всичко това ни отне точно три месеца. Междувременно хората започнаха да говорят и, след като в началото нямаше много записвания, изведнъж всичко се отпуши и така лагера стана реалност. Общо 36 деца взеха участие, тъй като това беше максималното, което ни позволяваха условията.”

 

Легендарния български гард от близкото минало е много благодарна и на кметството в Ларсе, което е съдействало за инициативата. „Кметството също прегърна идеята и смени кошовете в залата специално за кампа, което само можете да си представите какво означаваше за този малък клуб. Френската федерация също поздрави клуба за хубавата инициатива, което беше голямо признание за всички нас. Мисля, че това е първият по рода си камп, в който участват състезателки и именно това беше интересно за децата. Самият камп премина изключително добре, децата бяха много доволни, имаше сълзи, емоции, просто не бих могла да опиша чувството. Гост ни беше и един от най-добрите кинезитерапевти, който говори за предпазване от контузии, нуждата от възстановяване и направи сеанс за стречинг. Това са неща, за които много от децата дори не бяха чували. Поканихме и съдия (жена, понеже треньорите също бяхме само жени), който да обясни основни неща в съдийството и призова децата към честна игра”, казва още Деси Ангелова.

„В последния ден от лагера пристигна и Поли Цекова, което беше голяма атракция за децата”, разкрива Ангелова и добавя: „Те буквално я зяпаха с отворени уста, а когато им показа шампионския пръстен от WNBA всички просто онемяха. Кампът завърши с конкурси за най-добър стрелец от тройката, мачове 1 на 1, 3 на 3 и финални мачове между отборите, които бяха разделени още първия ден и играеха всеки следобед. Вече седмица след края на лагера децата не спират да говорят, всички са много доволни и дори вече обсъждаме второто му издание. Най-ценното, което ни остава е радостта в очите на децата, тяхната благодарност и желанието им да научават още и още.”