Новият американският плеймейкър Уили Дийн вече пристигна в София, за да се присъедини към баскетболния ни шампион ЛукОйл Академик. „Студентите” спешно търсеха гард, заради неубедителното представяне на ветерана Стевин Смит до момента.

Уили Морис Дийн III-ти е роден на 23-ти февруари 1980 година в Ню Йорк и е висок 186 сантиметра. Дийн ще трябва да запълни дупката на този пост, която зейна след проблема с разрешителното на Антонио Бъркс от ФИБА и заедно със Стевин Смит да организира играта на „студентите” в турнира за купа УЛЕБ.

Профилът на Дийн е впечатляващ, макар и имената на отборите, в които се е подвизавал в Европа, да не са толкова стряскащи. През първата му година Отвъд Океана американецът играе за гръцкия Илясиакос (18,3 точки, 3,1 борби, 1,9 асистенции и 1,4 откраднати топки). Преминава през друг гръцки отбор Йоникос, турския Тюрк Телеком, с който пък играе срещу вече настоящия си клуб ЛукОйл Академик в купа УЛЕБ и руския Спартак Приморие Владивосток. Последните два сезона Дийн прекарва именно там като отбелязва 16,6 точки, овладява 3,3 борби и записва по 3,7 завършващи подавания в 27 срещи от Руската Супер лига.

Този сезон започва в НБА с Вашингтън Уизардс, но участва само в един от предсезонните мачове и на 11-ти октомври обаче той е освободен от отбора.

Преговорите между ръководството на ЛукОйл Академик и американския плеймейкър бяха скоростни, заради наближаващото първо домакинство в турнира за купа УЛЕБ във вторник срещу Артланд Драгонс, а най-вероятно договорът на Уили Дийн ще е само за двубоите от купа УЛЕБ, поне засега.