Старши треньорът на Рилски спортист Александър Тодоров направи анализ на случилото се в отбора през последните няколко месеца. Тимът не се представя според очакванията, и след като миналата година спечели Балканската лига, през настоящия сезон бележи спад. Тодоров сподели какви според него са причините за това: „Ще се върна няколко месеца назад. Тогава говорих с един много опитен треньор, мой приятел. Казах му, че искам да доведа шест нови баскетболисти, той ми отговори да не променям отбор, който побеждава. Проблемът в този момент беше, че аз исках да имам отбор, който да побеждава повече. Аз лично направих огромни грешки с подписването на чужденците, също подписах с някои играчи, които се смятат за имена, въпреки че ми беше ясно, че имената са само на хартия, а на терена побеждават баскетболисти със сърце, желание и готовност за себераздаване. Избрах играчи, които не паснаха на моята система, и най-вече – не вярваха в моята система.”

Македонският специалист самокритично продължи:„Най-лошото беше, че твърде късно осъзнах грешките си, мина много време, преди да разбера, че с този отбор не отиваме наникъде. Вместо да имаме повече победи от миналата година, имаме по-малко. И вместо да играем по-красив баскетбол, ние играем много по-зле. С подписването на Петровски и Престън мисля, че всичко вече си е на мястото, и поправихме моите грешки от началото на сезона. Мисля, че в този момент имам отбор, който е готов да се бори за всяка точка, играчи, на които вярвам, и играчи, които вярват в моята система. Аз съм боец и не се предавам лесно, ще работя повече, и ще влизам на всяка тренировка и във всеки мач със 100% от моите възможности. Резултатите ще ги видим през май.”

Рилски спортист промени много състава си от началото на сезона, като освободи много баскетболисти. Последно от състава бяха освободени Ламонт Джоунс и Георги Давидов. Американският гард се включи отлично в началото, но след това тимът регистрира няколко загуби, и в крайна сметка се прибра у дома. Тодоров обясни и конкретните причини за раздялата с Джоунс:„Аз реших да подпишем с Ламонт Джоунс вечерта след неочакваната загуба у дома от Балкан. В този момент Александър Груев беше контузен, а Угриноски не отговаряше на моите изисквания. Може би под влияние на този мач дадох съгласие да подпишем с Ламонт. Бях предупреден от някои треньори, че той трудно ще пасне на моята система, но в същото време много други ми го препоръчаха. Още с пристигането му казах, че очаквам от него да е треньор на терена. Наистина, ние победихме в първите два мача, но след това загубихме четири гостувания. Това, което ме притесни тогава бе, че загубихме стила си на игра, а той вече искаше да бъде треньор и извън терена. От отбор, за който много хора миналия сезон говореха, че играе най-красивия баскетбол, започнах да се съмнявам дали вече изобщо играем баскетбол. Дойде и срамното поражение в Бургас, и аз на следващия ден говорих с президента Петър Георгиев, бях готов да поема отговорността, или за пореден и последен път да променим отбора, започвайки от Ламонт Джоунс. Следващите два мача играхме още по-зле, и затова взехме това решение, за да се съхраним като отбор.”

Наставникът на Рилецо бе доста по-лаконичен за раздялата с Давидов:„Нямам желание да коментирам причините за прекъсването на договора на Георги Давидов. Искам да подчертая, че договорът му бе прекъснат по взаимно съгласие. Сигурен съм, че той знае причините за това. Но не искам за говоря за това, докато сезонът не приключи.”

Александър Тодоров призна, че усеща безрезервната подкрепа на ръководството:„Имам отлични отношения с президента Петър Георгиев и изпълнителния директор Борислав Чилингиров. В най-трудния ми момент, след мача в Бургас, когато знаех, че сме разочаровали, тогава получих най-голяма подкрепа. Това ми дава сила да продължавам да работя и да се готвим още по-усилено за всеки мач.”

За финал, старши треньорът на Рилски спортист направи изключение, и похвали един от баскетболистите си. Макар че рядко коментира отделни състезатели, този път Тодоров нямаше как да не се съгласи, че Александър Груев играе много силно:„Той наистина прави страхотен сезон. Аз много рядко правя коментари за отделни играчи, защото най-важен е отборът като едно цяло. Миналата година започнахме много трудно, имахме разминавания, и в един момент се съмнявах дали ще приключим заедно сезона в Рилски. Никога не съм коментирал за Груев преди това, но искам да подчертая, че се гордея с факта, че имам играч и капитан като Груев. Истински черноработник, който е лидер на моя отбор. Вярвам му не 100, а 1000 процента. Наистина смятам, че той може да играе още по-добре и се надявам, че старанието му ще бъде забелязано и от следващия национален селекционер.”