Старши треньорът на Рилски спортист Александър Тодоров не скри задоволството си от победата над Лукойл Академик със 72:62. Македонският специалист за втори път успява да изведе своите до успех над шампиона, в рамките на една календарна година. Той отдаде победата на сърцатата игра и отличната защита.

„Днес победихме в много труден мач за нас, бяхме в трудна серия, и ни трябваше една победа, не толкова заради първенството, колкото за да си повярваме, че можем. Аз им говоря, че могат, и че сме добър отбор, но резултатите не го показваха,” коментира Тодоров.

„Спечелихме един мач с много сърце, с отлична защита. Аз искам да им честитя на всички момчета, които днес играха, защото да задържим Лукойл до 62 точки в нападения – аз не знам дали това се е случвало дори и в УЛЕБ Къп за тях. Спечелихме мача със сърце и защита. И с Ламонт Джоунс – да.”

Относно новото попълнение – Ламонт Джоунс – който дебютира пред самоковска публика срещу бившия си тим днес, Тодоров обясни, че е бил изненадан да чуе критики към Професора след загубата на Рилецо в Плевен миналата седмица. „Знаехме, че е тежък графика ни, с пътуванията, той е тежък не за Ламонт Джоунс на 37 години, а дори за едно момче на 18 години дори. Веднага започнаха да говорят, че Ламонт Джоунс е минал зенита си, че е стар, че Рилски е направил грешка, че той не отговаря на моята система, и всичко. Но момчето е изключителен играч, който е с класи над разбирането за плеймейкърския пост тук. Видяхте го какво правеше на терена. Аз не искам да отличавам играчи, нито аз да заставам на преден план, когато бием, бие отборът, никой не може сам. Той заслужава похвалите, но победата е на целия отбор,” обясни наставникът.

На въпрос дали е очаквал подобна игра от Лукойл Академик, Тодоров каза:„Имах късмет Левски да играе с Лукойл Академик седмица преди нас. В понеделник го имах този мач и го знам секунда по секунда. За голяма част от тактиката днес ни помогна този мач, да знаем къде са слабите страни. Ние с някои тактически решения искахме да уцелим същите точки, през които нападаше Левски. Левски е качествен отбор, и би с 20, а ние само с 11, но моментът бе много подходящ за такова нещо.”

„Лукойл е добър отбор и знам, че има сили и ще се върне, и по-трудно ще бъде срещу тях. Не е това реалната сила на отбора, вярвам, че ще бъдат по-добри и им желая всичко най-добро,” все пак се опита да даде кураж на съперника треньорът на Рилски спортист.

Самоковци все още нямат победа като гости в НБЛ, но според Александър Тодоров, до края на сезона има достатъчно време това да се промени: „Досега ни беше много трудно във всички зали в България се играе много трудно – Ямбол, Плевен, Варна, Бургас, много трудни мачове, и като обстановка, и изобщо, няма слаби отбори тази година. Миналата година се знаеше, но сега, ако искаме да бъдем в челото на класацията, и трябва да бием като гости. Но има още 18 мача до края на първенството, това е много. Балканската лига е по-кратка, и затова всяко поражение като домакин може да е фатално, но в първенството могат да се променят всички неща.”