Баскетболният Академик Пловдив победи Чавдар Троян като домакин 89:79 точки в мач от втора дивизия в родното първенство. Пловдивчани взеха аванс още в началото и водеха през целия мач, а това е третият успех от началото на сезона в А група за тима, докато троянци са с победа и две загуби, пише bgbasket.com. Мартин Хорозов завърши с дабъл-дабъл за победителите, след като реализира 26 точки и овладя 13 борби. Мартин Пенев и Илиян Ставрев добавиха по 15 точки, а Димитър Хорозов се отчете с 14 точки и 8 борби.

Срещата започна много резултатно за домакините, които за по-малко от четири минути игра вече водеха с 19:4. Гостите от Троян обаче направиха серия от 10:0 точки и се доближиха само на 5 от съперника си, но до края на първата част разликата отново стана двуцифрена при резултат 32:21. В началото на втората част играчите на Чавдар свалиха пасива си под 10 точки и той остана за дълго време под тази граница. В един момент гостите дори се доближиха отново на 5 точки от Академик, но пловдивчани пак успяха да се откъснат. Малко преди края на полувремето разликата пак стана 11 точки, но гостите свалиха на 7 и на почивката резултатът бе 50:43.

Още в първата си атака след паузата пловдивчани отбелязаха тройка и отново взеха двуцифрена преднина. Академик играеше по-добре в тези минути и не след дълто вече водеше с 14 точки при 61:47. Разликата продължи да расте и след това и малко преди края на третата част тя стигна 21 точки -70:49. След 30 минути игра пък домакините имаха аванс от 15 точки - 70:55. През последната част резултатът се движеше в подобни граници, като вече нямаше много възможности за гостите да намалят изоставането си и да се доближат до пловдивчани. Най-близкото, до което стигнаха троянци в първите минути на частта бе пасив от 11 точки. Едва към края на мача те се доближиха на 9 точки, но за повече нямаше време и в крайна сметка пловдивчани спечелиха тази среща.

За гостите от Троян поредният си дабъл-дабъл направи Николай Балев, който завърши с 27 точки и 18 борби. Единственият друг баскетболист с двуцифрен точков актив за тима бе Тихомир Гечевски, който вкара 15 точки. Следващата неделя Академик ще гостува на НСА в София, а Чавдар ще е домакин на Академик Благоевград.