Академик Пловдив победи Берое в дербито на българската мъжка А група - втория ешелон на родния баскетбол. Два от водещите тима във втора дивизия изиграха изключително интересен мач, който бе изпълнен с обрати, а изходът от него бе решен в последните минути. Силна серия на Мартин и Димитър Хорозови изведе Академик напред малко преди края и пловдивчани надвиха съперника с 89:81, съобщи bgbasket.com. Така Академик заема третото място във временното класиране с 8 успеха и 3 поражения, само на победа зад Берое, който е с 9 плюс 3 загуби.

Гостите от Берое водеха с 3 точки на почивката при 47:44, но след подновяването на играта Академик Пловдив направи резултата равен за пореден път в мача. Домакините продължиха добрата си серия, правейки я 10:0, като това доведе до 7 точки аванс за пловдивчани – 54:47. Третата част завърши с много добра серия на братята Мартин и Димитър Хорозови, които изведоха тима си с 6 точки напред преди решителната десетка – 66:60. Заключителната четвърт в мача беше и най-интригуващата, като в нейното начало гостите успяха да се приближат само на 2 точки от противника, който се опитваше за запази лидерството си. След размяна на кошове всичко започна отначало с поредното равенство, този път при 68:68 точки. Минутите в средата на частта бяха много равностойни, а играта вървеше кош за кош, за да се стигне до 75:75 точно 4 минути преди сирената. След две смени на водачеството в следващите минути Академик успя да запише страхотна серия от 9:0 чрез братя Хорозови и по този начин изходът от мача бе решен. В последните атаки за мача отборите оформиха и резултата от него – 89:81.

Димитър Хорозов беше най-резултатен за победителите, след като наниза 35 точки и добави 6 борби. Брат му Мартин пък записа редовния за себе си дабъл дабъл от 31 точки и 12 борби, а добави и 6 асистенции, 4 откраднати топки и 3 блока. За Берое Бойко Миленков бе над всички със своите 30 точки плюс 5 борби. Борис Маринов се включи със 17 точки и 6 овладени топки, а Мартин Раднев се включи с 10 плюс 7.

В следващия кръг Академик Пловдив ще гостува на Чавдар Троян, а Берое ще посрещне Академик Благоевград в Стара Загора. Срещите са на 13-и февруари (неделя) съответно в 18.00 часа и 17.30 часа.