„Ще коментирам този факт нескромно”, това са първите думи на заместник-председателя на баскетболния Черно море Симеон Варчев по повод шанса, който се открива пред 17-годишния Божидар Аврамов. 196-сантиметровият плеймейкър подписа за три години с испанския Памеса Валенсия и ще играе за юношеския и младежкия тим на клуба, в който преди време бе капитанът на националния ни отбор Тодор Стойков.

„Георги Глушков стигна НБА, Тодор Стойков стигна лятната лига в НБА, близнаците Иванови – единият играе в Испания, другият в Хърватия и сега – плеймейкърът Божидар Аврамов излиза от школата, като се има предвид какъв дефицит има в България на този пост. Радвам се, ме от школата, която ръководя израства още един талант. Той е от групата от около 15-тина деца, които тренират по специална програма. Първи излезе Николай Колев, който вече има договор с Черно море. Има 2-3 момчета родени 89-та година и 5-6 родени 1990-та година, така че един след друг започнаха да излизат и аз мисля, че Божо, който е изявен талант, няма да е единственият, който ще направи крачка напред в развитието си. Той е възпитано, скромно момче, защото освен физически качества, трябва и да си човек. Трябва да притежаваш и човешки качества, а той ги има”, каза още Симеон Варчев и поясни:

„Харесали са го на Европейското първенство за юноши в Испания. Ще играе при юношите и младежите. Договорът е за три години, а целта е той да се развива като баскетболист. Тук не става дума за професионален договор, при който той да играе за първия състав. Той отива, за да се учи в една школа, която според мен е сред първите три в света – сръбската, американската и испанската. Прави крачка напред в развитието си.”

За бъдещето на Черно море в шампионата у нас догодина Симеон Варчев заяви: „Имаме определени проблеми, тъй като един от спонсорите ни се огъна и сега сме малко в криза, но се надявам през следващата седмица да излезем от нея”.