Съдбата на българската федерация по баскетбол и съответно на този спорт у нас в следващите години е в ръцете на 148 делегати, които утре ще гласуват на Общото събрание на централата ни за нов президент. Досегашният председател Атанас Тонев се оттегля от поста си след 3 мандата, а кандидатите за неговото кресло засега са двама – Владимир Боянов и Михаил Михов. На събранието в хотел „Родина” в София ще присъстват още почетни гости и журналисти.

Единият от претендентите за президент Мишо Михов запозна медиите с резултатите от срещите си с председателя на ДАМС Весела Лечева, с кметове и общински съветници, както и с представители на клубовете от елитното първенство и такива, които развиват детско-юношески баскетбол.

„Най-големият проблеми на българския баскетбол е липсата на точни правила, които да се спазват постоянно и от всички. Не можем да кажем, че общините не са ангажирани. Трябва да се работи с тях. Чувствам морален ангажимент към баскетбола и затова се захващам”, каза Михов и добави:

„Срещнах желание от страна на големите клубове за създаване на професионална лига. Разговаряхме как да подобрим продукта А-1. Нямаме продукт, такъв какъвто аз си го представям. Малките клубове са базата за успеха на платформата ми. Имам идея за г-н Тонев, но ще я кажа на Общото събрание утре”, сподели екс-босът на баскетболния Черно море, който до тук получи официална подкрепа от варненския клуб и ЛукОйл.

Иван Ценов може да остане изпълнителен директор на федерацията, според Михов. „Нормално е Ценов и целият екип да останат, ако отговарят на определени изисквания. Проблемите трябва да останат в миналото”, сподели Михаил Михов, който е обсъдил с Весела Лечева въпроса за спорната база и бъдещия закон за отдаване на концесии на спортните съоръжения.

Михов отбеляза като проблем наличието на „неточен или непълен трансферен правилник”, а на въпрос как ще коментира това, че само Черно море и ЛукОйл официално застанаха зад кандидатурата му Михов каза, че на Общото събрание всеки ще даде гласа си.

„Знам как се търсят спонсори. И мен са ме търсили. Ние нямаме звезди. Сякаш нашата общественост се плаши от звездите. 50% от звездите са медиите. Баскетболната общественост по малките градове не е заспала, а и трябва помощ”, заяви още Мишо Михов.