Дни преди Финалната четворка на Евролигата в Атина Костас Царцарис е един от най-одумваните играчи на Панатинайкос. 27-годишният баскетболист може и да не е чак такъв реализатор като някои от съотборниците си, но умението му да запазва спокойствие го е превърнало в един от стълбовете в тима воден от Желко Обрадович. В четвъртия си сезон с гръцкия гранд и при второто появяване на Файнъл Фор Царцарис е жаден за евротитлата. „Всеки професионален баскетболист мечтае за триумф в Евролигата, така че – да, нашата единствена чел е първото място”, казва Костас Царцарис в интервю за официалната интернет страница на турнира. „Знаем, че ще е трудно, въпреки че ще играем в нашата зала в Атина. Феновете ще ни помагат, но това не е достатъчно за да спечелим титлата. Малките детайли ще определят шампиона”, категоричен е баскетболистът.

- Изпитвате ли някакво облекчение, че стигнахте до Финалната четворката, на която сте домакини с Панатинайкос след натиска и напрежението по време на целия редовен сезон?

- Сезонът наистина беше тежък, но успяхме да постигнем целта си – класиране сред най-добрите четири. Очакванията обаче са много по-големи и може би наистина има малко облекчение от това, което направихме до тук. Без концентрация не можеш да успееш в нищо.

- Имате шестима съотборници, които също играха на финалите през 2005-та в Москва. Общо 10 играчи на Панатинайкос са играли на подобно ниво преди. Помага ли опита в този момент?

- Финалната четворка в Москва е горчив спомен за нас. Влязохме в надпреварата с огромни очаквания, но напуснахме Русия с наведени глави. Поучихме се доста от онези мачове. Егото ни беше наранено. Определено миналият опит ще ни е от полза.

- Да играете в своята зала в най-важните мачове за сезона със сигурност е голямо предимство за вас. До колко атмосферата ще повлияе на резултатите ви?

- Феновете ни със сигурност ще са шестият ни играч. Да играем пред нашите привърженици ще ни помогне много, но останалите финалисти и преди са били в подобни тежки условия в някои от най-горещите зали в Европа. Те може да ни подкрепят, но това няма да е достатъчно за трофея.

- Когато излезете на терена в своята зала и видите невероятните фенове, опитвате ли се да овладеете емоциите или се оставяте именно те да ви водят?

- Нужен е баланс. Не можеш да оставиш емоциите да те владеят напълно, защото в такава ситуация може да пропуснеш целта и да не успееш да направиш каквото си тренирал. Публиката може да ти даде енергия да играеш по-агресивно в защита и да хвърлиш всички сили. Това е целта.

- Миналата година бяхте отстранени от ТАУ Керамика в четвъртфиналите, а сега ги срещате на полуфинал. Как се отразява това чисто психологически?

- Това са две коренно различни неща. Не мисля, че това може да ни се отрази негативно. Не търсим отмъщение или нещо такова. Сега Панатинайкос – ТАУ е полуфинал и целта е коренно различна от миналата година.

- Ще излезеш във финалите като седмия играч в историята на Евролигата по брой на изиграни мачове – 133. Какво означава този Файнъл Фор и възможността да спечелиш за първи път титлата за теб лично?

Означава всичко, защото преследвам трофея от толкова години. Участието тук е голям шанс за стигнем до първото място. Искам да съм сред големите победители.