„Най-важното беше, че винаги съм се гордял, че бях представител на България. Аз не съм далече от нашата си страна. Родината не може да се замести с нищо”, това сподели най-изявеният ни бивш баскетболен рефер Артеник Арабаджиян от Щатите. Арто, както го наричат приятелите му, бе избран наскоро сред петте най-успешни съдии в баскетбола за последните 50 години. Българинът има покана от Евролигата да присъства на Финалната четворка в Мадрид тази година, където ще получи наградата си.

„В момента съм на работа в болницата на Колумбийския университет. Човек, когато е неподготвен не слага суперлативи. Първоначално не знаех. Разбрах от сина ми, че съм предложен, а по-късно и избран от Евролигата сред 5-те най-изявени рефери”, разказа в отлично настроени Арто за Гонг.

„После се обадих се на Валентин Лазаров, който е мой много добър приятел, много съм се учил от него. Ако имам някакви заслуги, то те не са само лични мой. Благодарен съм на много хора, предимно на българската федерация по баскетбол. Мога да ви изброя много наши съдии за пример. Тогава не се конкурирахме, а искахме да се изявяваме”, коментира още Арабаджиян, който разкри, че е получил обаждане от представител на Евролигата и на въпрос - как се чувстваш, просто е отговорил: „Ами щастлив съм.”

„Да поздравите приятелите”, заръча накрая на разговора Арто с обещание скоро да си дойде в България.